Bucureștiul, fără soluții la aglomerație

Data publicării:
masini parcate pe trotuar

În oraşul în care îmbătrâneşti la volan pe drumul de-acasă la serviciu şi înapoi, străzile par tot mai înguste, de la o zi la alta. Aproape două milioane de maşini traversează, cu viteza melcului, cel mai aglomerat oraş din Estul Europei: Bucureştiul. Când ajung la destinaţie, de cele mai multe ori, şoferii nu au unde parca. Aşa că ocupă prima bandă. Mulţi preferă să plătească amenda decât să-şi lase maşina mai departe, parcată regulamentar.

„Dacă e junglă! E haos tăticu! E haos!”, spune un pieton.

Înapoiați, retardați, cum să faci chestia asta? Normal că nu. Ce spațiu este aici, sunt 20 de centimetri? Ocolim! Altfel nu ai nicio şansă!”, spune un alt pieton.

Nu trece mult şi îl cunoaştem şi pe proprietarul maşinii.

- Ați lăsat doar 10 centimetri când ați parcat, ca să treacă lumea!

- Nu! Este mai mult! Îmi cer scuze.

Dacă lua o amendă serioasă nu mai parca așa. Nu mai parca niciunul, nici noi nu mai parcam”, spune un alt pieton.

Câteva străzi mai încolo, tot în centrul oraşului, şoferii nu au mai găsit locuri libere decât pe zebră.

În multe situații, ca și aceasta, polițiștii spun că sunt depășiți. Sunt trei mașini parcate chiar pe zebră și dacă vrei să treci trebuie să-ți faci loc printre ele. Dacă ne continuăm drumul pe trotuar ne dăm seama că, vrând, nevrând, dăm și proba de suplețe”, relatează Cristian Popa, reporter Digi24.

Ca să poată intra în casă, proprietarul acestui imobil e nevoit să facă adevărate acrobaţii.

- Nesimțiți domnule, în casă îmi intră!

În Bucureşti sunt înmatriculate aproximativ 1,3 milioane de maşini. Alte peste 500.000 de autoturisme tranzitează zilnic Capitala.

„Automat şi noi facem acelaşi lucru, parcăm în rândul doi, de unde ne luăm amenzi. Nu știu dacă există o soluție sau nu în România”, spune un șofer de taxi.

Oricât de rău ni s-ar părea nouă traficul din Bucureşti, un turist american ne încurajează: la el acasă e chiar mai rău de-atât.

„Cea mai rea zi din traficul din București este tot mai bună decât cea mai bună zi din traficul din New York. Acolo toată lumea are mașini mari, late, este o nebunie”, spune un turist american.

Acolo însă, în metropolă, trăiesc 9 milioane de oameni. Revenind în Bucureşti, măcar traficul din centru ar putea fi decongestionat.

„Noi am propus ca zona centrală, cea istorică, să nu mai fie permis accesul autoturismelor particulare și transportul în comun să deservească aceste zone”, propune Dan Trifu, președintele unui ONG.

O altă soluţie ar fi înăsprirea legilor. Nu prea poţi, însă, pedepsi când nu ai locuri de parcare decât pentru o maşină din 10.

Acesta este doar un alt exemplu din Centrul Capitalei, mașinile sunt parcate în stânga și în dreapta și nu lasă loc pe banda de circulație decât 2 metri și jumătate. Polițiștii spun că fac dosar penal în situația în care o mașină blochează accesul mijloacelor de transport public. Dacă nu există tramvaie sau autobuze în zona respectivă, polițiștii dau doar amenzi”, mai relatează reporterul Digi24.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri