Catastrofele, anunțate prin SMS în cel mult o lună. Cine va suporta costurile

Data actualizării: Data publicării:
furtuna

Ravagiile făcute de furtuna de duminică din vestul ţării au pus în alertă autorităţile de la cel mai înalt nivel. Cu toţii sunt de acord că România are nevoie de un sistem de avertizare a populaţiei care să funcţioneze mai bine. În acest context, premierul i-a chemat azi pentru discuţii la Guvern pe reprezentanţii companiilor de telefonie mobilă, dar şi oficiali din instituţiile statului.

Sistemul de alertare a populaţiei în caz de urgenţă ar putea fi funcţional în cel mult o lună. Vom fi informaţi de pericol prin SMS-uri. Costurile pentru implementarea sistemului vor fi împărţite între stat şi operatorii de telefonie.

Suma poate să înceapă și de la un milion de euro și să se termine pe la 3,5-4 milioane. Suma se definește prin soluția finală care e definită, dar e o suma care e acceptabilă pentru a avea un astfel de sistem în România, nu e suma exagerată deloc pentru a avea un astfel de sistem în România”, a declarat Raed, Arafat, secretar de stat în MAI.

Soluția identificată va crea cadrul pentru a se face cererea în piață, atunci vom avea și prețul și vom merge pe soluția cea mai rapidă de implementare. Toți operatorii au confirmat sprijinul lor atât pentru finanțare cât și identificarea de soluții, dialogul cu furnizorii de echipamente”, a spus Adrian Diță, președintele ANCOM.

Autorităţile promit că, după punerea în funcţiune a sistemului, mesajele vor ajunge şi în cel mai îndepărtat colţ al ţării în mai puţin de un minut de la emiterea avertizării.

De asemenea, sistemul va putea fi folosit și în cazul dispariției copiilor.

Totodată, autoritățile urmează să decidă și de la ce nivel de alertă în sus trebuie anunțată populația.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri