Ce nu trebuie să ratați când vizitați Cheile Turzii

Data publicării:
cheile turzii wikipedia

Pereţii de stâncă înalţi de până la 200 de metri, peşterile misterioase, plantele rare şi traseele de drumeţie fac din Cheile Turzii, din judeţul Cluj, un loc impresionant. Un drum lin şerpuieşte printre dealurile acoperite de pădure ce fac apoi loc peisajului stâncos. Cheile Turzii se află în partea de est a Munţilor Apuseni, iar în urmă cu 79 de ani au fost declarate Rezervaţie Naturală.

Pereţii de piatră scăldaţi de lumina soarelui chiar de la primele raze ale răsăritului şi pârâul Hăşdate, ce a reuşit să străpungă stânca din Munţii Trascăului, sunt o invitaţie pentru turişti.

„Cheile Turzii s-au format în decursul a peste 150 de milioane de ani ca urmare a acţiunii pârâului Hăşdate asupra calcarului pe care l-a dizolvat şi l-a erodat. Cheile Turzii se întind pe o suprafaţă de 170 de hectare şi au o lungime de aproape doi kilometri şi au o diferenţă de nivel de aproape 350 de metri. Cel mai vertical perete şi cel mai înalt perete din Cheile Turzii se află la mijlocul Cheii, se numeşte peretele uriaş şi are o înălţime de aproape 200 de metri”, a explicat Alin Roşca, preşedintele Fundaţiei de Ecologie şi Turism Potaissa.

Albia pârâului Hăşdate este explorată de mai bine de 450 de ani.

Primul aşa-zis turist a fost un anume V. Pato care a lăsat o inscripţie din anii 1574 într-o peşteră din versantul drept al Cheilor, iar de atunci au început să apară tot mai mulţi turişti. În 1890, înainte de 1900 a fost realizat primul drum de acces către Cheile Turzii. În 1906 a apărut un prim ghid turistic şi o monografie despre Cheile Turzii”, a spus Alin Roşca, preşedintele Fundaţiei de Ecologie şi Turism Potaissa

Nu se ştie cum au explorat primii turişti Cheile Turzii, dar motaniarzii le recomandă acum vizitatorilor să le descopere cu busola şi harta, dar şi cu un binoclu la gât. Pentru a vizita Cheile Turzii turiștii au de ales între zece trasee, cu niveluri diferite de dificultate. Dacă vor merge pe dungă galbenă de exemplu vor parcurge traseul Izvorul Popii - Valea Arineilor - Cascada Ciucaș. Este un traseu de 2,5 kilometri și de dificultate medie.

Pentru ca drumeţia să fie mai uşoară au fost amenajate, de-a lungul timpului, poteci de piatră, dar şi punţi de traversare. Turiștii vizitează Cheile Turzii cu ajutorul a patru poduri de lemn. Acestea au fost create pentru ca ei să poată să treacă de la est la vest prin defileul creat de râul Hășdate.

Cei care au pornit cel puţin o dată pe un traseu din Cheile Turzii se declară fermecaţi de acest loc. Se spune că cea mai frumoasă perspectivă asupra defileului se poate vedea din locul unde pădurea Vapa întâlneşte povârnişul Emil Pop.

„E foarte frumos aici! Iubesc foarte mult natura şi să mă plimb în natură şi acesta este şi motivul pentru care am venit aici”, a spus o turistă din străinătate.

„În mod evident e foarte frumos. E prima dată când ajung aici. Pereţii de piatră şi în acelaşi timp liniştea, dar şi sunetul apei. A fost foarte frumos. În SUA e întotdeauna foarte gălăgie”, a adăugat un alt turist.

Rezervaţia naturală este specială şi prin diversitatea sa biologică. Un studiu amănunţit al plantelor din Cheile Turzii a început în 1930, chiar înainte ca aceasta să devină Rezervaţie Naturală. Au fost identificate atunci peste 1.000 de specii.

„Unele dintre foarte rare la nivel naţional sau foarte rare la nivel mondial şi anume usturoiul sălbatic care îl găsim doar aici şi undeva în Asia. În perioada de primăvară, în perioada în care ne aflăm noi speciile de irişi. Numeroase varietăţi albastre, galbene, speciile de frăsinei care încep să înflorească de prin luna aprilie - mai, o specie mai interesantă deoarece la atingerea ei cu pielea corpului poate să provoace răni asemenea arsurilor”, a precizat Alin Roşca, preşedinte Fundaţia de Ecologie şi Turism Potaissa

Cheile Turzii ascund şi locuri mai puţin cunoscute.

„Au fost identificate aproximativ 60 de firide şi peşteri dintre care doar câteva sunt puţin mai lungi. Cea mai lungă are 100 de metri lungime şi este Peştera Ungureasca aflată în spatele nostru. Portalul, intrarea este mai impresionantă ca este mai mare decât la celelalte peşteri, iar celelalte sunt destul de scurte”, a spus Alin Roşca, preşedintele Fundaţiei de Ecologie şi Turism Potaissa

Peste 50.000 de turişti parcurg în fiecare an traseele din Cheile Turzii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri