CTP a prezentat la Digi24 „monumentul corupției în România”

Data actualizării: Data publicării:
cristian tudor popescu, la digi24_septembrie 2015

Cristian Tudor Popescu a marcat, în direct la Digi24, împlinirea a 20 de ani de la primul caz de corupţie la nivel înalt, de după Revoluţie. Jurnalistul spune că acest obiect, respectiv albumul foto „Eterna și fascinanta Românie”, reprezintă monumentul corupției la noi în țară. 

Iată ce avem aici. Avem niște zapisuri, hrisoave. Semnătura asta e a unui personaj fabulos, fascinant atunci, este a domnului Adrian Costea. Un escroc internațional cu un sânge rece și care a reușit să scoată peste cinci milioane de dolari cu contribuția decisivă a lui Hrebenciuc din banii, buzunarul cetățeanului român ca să producă ce avem aici. Asta este o carte. Dar să vedeți cum e făcută. Trebuie să scoatem de aici. Cutie în cutie și mai e o cutie în cutie. O carte cu poze, cu poze de oameni, de garduri. „Eterna și fascinanta Românie”. Are și semn de carte cu care poți să omori un om. Am păstrat 20 de ani obiectul ăsta că m-am gândit că vine și ziua lui. Monumentul corupției. Această splendidă aberație, e patafizic, un obiect patafizic, foarfece pentru patru mâini, fluier luminos pentru mâini, un broscoporc, o aricioară. Cum să concepi că o să vină investitorii, că de-aia a fost făcut? Cine stă cu cărămida asta să umble pe acolo? Asta era considerată cheia aducerii investitorii și turiștilor în România. Și pentru asta s-au cheltuit peste cinci milioane de dolari. Asta demonstrează că într-adevăr România este eternă și fascinantă”, a spus jurnalistul. 

Statul român a pierdut aproape șase milioane de dolari în urma contractului semnat, la mijlocul anilor 90, de Departamentul de Informaţii Publice al Guvernului, reprezentat de Viorel Hrebenciuc. O firmă franceză controlată de omul de afaceri Adrian Costea urma să se ocupe de publicarea albumului foto „Eterna şi Fascinanta Românie". Din cele 97.000 de exemplare comandate au fost tipărite efectiv doar 4.200.

Adrian Costea a fost condamnat, la Paris, la trei ani de închisoare și plata unei amenzi de 150.000 de euro, pentru deturnare de fonduri. În România nu a fost nimeni condamnat.

Urmăriți materialul video de mai sus pentru a vedea cum arată volumul tipărit în Franța, un volum greu la propriu, de câteva kilograme, cu fotografii din România, a cărui menire era să atragă investitorii. Volumul nu a fost comercializat, ci doar trimis cu dedicație. Cristian Tudor Popescu s-a numărat printre beneficiarii unui astfel de „cadou” și a arătat cum volumul era însoțit de un fel de diplomă-atestat, cu pecete „ca pe vremea lui Ștefan cel Mare”. Imaginile spun, oricum, mai mult decât cuvintele.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri