De ce vrea România elicoptere de atac din SUA. Precizările ministrului Apărării

Data actualizării: Data publicării:
tutuianu 170629_AUDIERI_GUVERN_TUDOSE_05_INQUAM_Photos_Octav_Ganea_1

Ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu, a fost întrebat la Digi24 de ce România a ales compania americana Bell Helicopter pentru discuții privind achiziţionarea unor elicoptere de atac.

Sunt două motivații principale: pe de o parte, discutăm cu un producător care a dezvoltat capabilități militare de înalt nivel, apoi discutăm de parteneriatul strategic cu SUA și de situația în care SUA sunt cel mai bun partener al nostru pentru securitatea națională. Vom continua discuțiile, iar dacă mergem la planul de înzestrare a armatei, asemenea capabilități sunt planificate pentru perioada 2019-2020/2021”, a declarat Țuțuianu.

Întrebat despre ce tip de elicopter este vorba, acesta a răspuns: „Modelul care este astăzi în dotarea armatei SUA și de aceea avem nevoie de un acord guvern la guvern pentru a beneficia de o asemenea tehnologie. Modelul care este cel mai bun astăzi”.

Adrian Ţuţuianu a semnat deja o scrisoare de intenţie prin care guvernul român anunţă Statele Unite asupra disponibilităţii de achiziţionare a unor elicoptere de atac.

Am convenit ca, pe lângă această scrisoare de intenție, să discutăm și despre posibilitatea creării unei societăți mixte în România, care să producă aceste elicoptere, de un trasnsfer tehnologic de înalt nivel, de care România are nevoie. Credem că înființarea unei societăți mixte care să deruleze un asemenea proiect va genera dezvoltare economică și mai multă securitate națională”, a precizat ministrul Apărării.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri