De Crăciun, bradul miroase a brad, nu a plastic

Data actualizării: Data publicării:
Berlin Prepares For Christmas
BERLIN, GERMANY - NOVEMBER 20: Worker Tim Muschke unpacks wrapped Christmas trees from a stack at Grimm's outdoor Christmas tree market in Teltow district on November 20, 2013 just outside Berlin, Germany. With Christmas still over a month away, the city of Berlin is already busy preparing for the holiday. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Mai e o săptămână până la Crăciun şi românii au cumpărat deja mai mulţi brazi decât în anii anteriori. Cei naturali câştigă teren în faţa celor din plastic. Mirosul este aproape în fiecare caz argumentul decisiv. Soluţia de compromis este bradul cu rădăcină, care poate fi plantat după ce este despodobit. Sau folosit şi anul viitor.

Ştefan Voicu, reprezentantul unei firme care comercializează brazi: „Acesta este un sistem în ghiveci şi ne asigură această rată de 100% a supravieţuirii. Nu are cum să fie foarte ieftin, în sensul că un produs de genul acesta trebuie să fie între 100-150 de lei la vârsta de şase ani. Acest brăduţ are şase ani.”

Bradul cu rădăcină e o investiţie pe termen lung - poate fi folosit ani la rând.

Ştefan Voicu, reprezentantul unei firme care comercializează brazi: „Dimensiunea ghiveciului trebuie mărită în fiecare an, în sensul că rădăcinile au nevoie de spaţiu pentru a se dezvolta”.

Brazii tăiaţi, de unică folosinţă, sunt ceva mai ieftini. Preţul începe de la 59 de lei. În funcţie de înălţime, dar mai ales de cât de bogată e coroana, bradul poate costa chiar şi 18.000 de lei.

Ştefana Todică, reporter Digi24: „Brazii cei care au în jur de 2 metri au stat 10, chiar 15 ani în crescătorii. Iar cei mai mari, de 10-12 metri, au avut nevoie de trei decenii ca să ajungă la această înălţime.”

Vânzările de brazi naturali le-au depăşit deja pe cele de anul trecut cu cel puţin 25%, estimează comercianţii. Aşa că bradul de plastic pare să fi pierdut lupta.

„E spiritul ăla al Crăciunului, să miroşi ceva natural, nu artificial”, spune un cumpărător.

„Miroase a pădure, simţi ca şi cum ai fi în mijlocul pădurii, de Crăciun”, susţine un copil.

Magor Csibi, director WWF România: „În jurul sărbătorilor sunt foarte multe ocazii de a cumpăra brazi care au fost tăiaţi din pădure direct. Asta trebuie evitat. De pe plantaţie ar trebui să vină bradul. Iar din păcate, surprinzător, una dintre cele mai poluante soluţii este exact bradul de plastic.”

Afacerea brazilor de Crăciun este una dintre cele mai profitabile. Oficial, în Europa se vând anual 60 de milioane de brazi, în valoare de aproximativ un miliard de euro.

Sursa: Digi24

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri