Dinu Giurescu îi atacă pe academicienii care nu au semnat apelul naționalist

Data actualizării: Data publicării:
Prof-Dinu-C-Giurescu-Vlad-Stanescu

Apelul pentru identitatea şi unitatea naţională împarte în două Academia Română. Documentul asumat, teoretic, de peste 80 de academicieni e contestat de unii dintre semnatari. Academia, ca instituţie, nu îşi însuşeşte demersul pornit de Victor Voicu, Ioan Aurel Pop şi Gheorghe Păun, relatează Digi24.

Teologul şi filosoful Wilhelm Dancă, unul dintre semnatarii apelului, contestă acum conţinutul documentului. „Mă disociez de recentul Apel al grupului de inițiativa din cadrul Academiei Române, pentru că nu oglindește nici misiunea Academiei Romane, nici convingerile mele creştine”, a transmis acesta.

Primul care şi-a retras semnătura a fost rectorul Universităţii Bucureşti, fostul ministru al educaţiei Mircea Dumitru. Acesta a explicat şi cum a ajuns să fie părtaş la acest Apel. „Acum vreo trei săptămâni, am fost pus în temă cu inițiativa unor membri din Academie, care urmau să adreseze un mesaj public privitor la situația geopolitică a țării. (..) Conținutul scrisorii mi-a rămas necunoscut până în momentul publicării lui. Ca atare, mă văd acum nevoit să mă disociez și să spun că nu mă regăsesc nici în stilistica, nici în retorica și nici în multe dintre ideile susținute în această scrisoare”, a declarat Mircea Dumitru.

Încă o retragere a venit de la soprana Mariana Nicolesco.

De cealaltă parte, iniţiatorii apelului îşi susţin în continuare demersul. La fel şi unii dintre semnatari.

Dinu C. Giurescu, istoric: „Să fie sănătoşi, dacă nu sunt de acord. Nu îi obligă nimeni să semneze Apelul. Ce argumente aduc ei ca să nu semneze apelul? Vor separarea României în provincii? Să o spună.”

Eugen Simion, istoric şi critic literar: „Apelul academicienilor nu se referă la împărţirea asta a populaţiei bucureştene între cei din Piaţa Victoriei şi cei de la Cotroceni. Cum să mă dezic de ceva ce atrage atenţia asupra unei scindări a României? Să-l văd eu pe intelectualul român care nu este de acord cu chestia asta!”

Academia Română nu îşi asumă, ca instituţie, apelul semnat de o parte dintre membrii săi şi a retras documentul de pe pagina oficială.

Comentariu AP: Guvernul român alimentează naţionalismul

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri