Doi sângeroşi comandanţi, promovaţi printr-un proiect al Primăriei Sectorului 1. Cum a fost posibil

Data actualizării: Data publicării:
manager proiect primarie
Diana Truşcă - coordonator de proiect la Centrul Cultural al Sectorului 1

Comandantul militar al Bucureştiului între 1916 şi 1918 şi comandantul Armatelor Puterilor Centrale de pe frontul de est au portrete plătite din bani publici, în Piaţa Universităţii. Proiectul care-i include pe cei doi sângeroşi comandanţi a fost finanţat de Primăria Sectorului 1 cu 578.000 de lei. Vicepreşedintele Academiei Române comentează sec: Aceasta este festa pe care ţi-o joacă incultura!

Piaţa 21 Decembrie, la Universitate, în an Centenar. Frig... Şi-o zi rece, de marţi, 13. Lângă staţia de autobuz, un panou publicitar din care răsare-n public chipul omului care a ordonatori a trecut cu vederea jafurile, crimele şi violurile în Bucureştiul anilor 1916 - 1918: generalul Koch  - comandantul militar al Capitalei. Sub comanda lui, o parte din biserici au fost devastate şi transformate în grajduri, iar fiecare cetăţean a putut cumpăra doar 400 de grame de pâine şi 200 de grame de carne pe săptămână.

Răzvan Theodorescu - vicepreşedintele Academiei Române: „Este direct responsabil. În calitatea lui de Comandant Militar al Bucureştiului este direct responsabil pentru tot ce s-a întâmplat. Când eşti într-o asemenea poziţie eşti direct responsabil chiar dacă n-ai făcut-o cu mâna ta”.

Pe cealaltă parte, panoul de la Universitate conţine portretul feldmareşalului Anton Ludwig August von Mackensen, comandantul Armatelor Puterilor Centrale de pe frontul de est.

„Ăsta, cu ăla, amândoi au ocupat Capitala în Primul Război Mondial. Asta este o dovadă totală de lipsă de cultură! De istorie, de... Şi, culmea: este un proiect cultural! Dom'ne... trebuie să te şi pricepi, dom'ne! Îţi trebuie profesori la treaba asta, îţi trebuie educaţie la treaba asta!”

Primăria Sectorului 1, care a plătit şi-a girat acest proiect cultural, dedicat Centenarului, a omis să explice, negru pe alb, că cei doi comandanţi militari n-au fost şi nu sunt eroi ai României, ci mai degrabă criminali!

Răzvan Theodorescu - vicepreşedintele Academiei Române: „ Dumnezeule! Da, chiar: nu e pus şi Mackensen, cumva? Fără explicaţii? Asta este festa pe care ţi-o joacă incultura! Dar când ai şi miniştri inculţi, nu mă mai mir că sunt inculţi şi cei de la primărie.”

Fără a le explica rolul în cadrul Primului Război Mondial, dar aşezându-i alături de Regina Maria, Regele Ferdinand, mareşalul Averescu şi alţi eroi naţionali... funcţionarii Centrului Cultural al Sectorului 1 creează confuzie în rândul opiniei publice. Managerul proiectului îşi recunoaşte greşeala!

Diana Truşcă - coordonator de proiect la Centrul Cultural al Sectorului 1: „Ne asumăm greşeala că nu am dat toate informaţiile necesare acolo. Am fost managerul acestui proiect! Îmi asum. Cine nu munceşte nu greşeşte! Noi, înainte să facem un proiect, facem un studiu de piaţă. Şi vedem, în funcţie de dimensiunea lui şi de amploarea lui...

Reporter: Şi l-a vrut piaţa pe generalul Koch?

Diana Truşcă: Piaţa a fost intrigată de generalul Koch!

Reporter: Unde aţi scris în proiect asta?

Diana Truşcă: Unde am scris ce? 

Reporter: Că a fost bun sau rău! 

Diana Truşcă: Nu am scris. Vedeţi, reacţiile vin din partea oamenilor care se sesizează. Asta înseamnă că proiectul a avut un impact foarte mare.

Impact mare, preţ deloc mărunt. Pentru acest proiect, Primăria Sectorului 1 a plătit 578.000 de lei. Fără TVA. Adică, peste 100.000 de euro!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri