D. Cioloș: „Formarea doctorală este una de elită, nu o fabrică de diplome pentru a promova în funcţii”

Data actualizării: Data publicării:
original_c5

Premierul Dacian Cioloş a participat la deschiderea noului an universitar la festivitatea organizată de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca. Șeful Guvernului a spus că sunt necesare măsuri pentru recredibilizarea sistemului de educaţie doctorală, având în vedere „problema plagiatelor”, şi a adăugat că „formarea doctorală este una de elită, nu o fabrică de diplome pentru a promova în funcţii”.

Mai avem lucruri de făcut pentru a întări credibilitatea sistemului educaţional. Dincolo de formarea profesională a studenţilor, mă refer la sistemul doctoral care are nevoie de credibilitate. Nu mă refer la educaţia doctorală din sistemul medical, dar cred că e nevoie de măsuri drastice în formarea doctorală la nivel general pentru a nu compromite ce se face bun. Cu această problemă a plagiatelor, sistemul doctoral are imaginea afectată dacă nu luăm măsuri drastice. Trebuie să fie clar pentru toată lumea că formarea doctorală este una de elită, nu o fabrică de diplome pentru a promova în funcţii. Ea trebuie să presupună un efort intelectual”, a declarat Dacian Cioloş.

„Când vorbim de plagiat, nu o lege poate defini acest lucru, ci cei care au făcut cercetare şi care ştiu ce înseamnă să faci ceva nou pentru a face ştiinţa să avanseze, iar pe această idee trebuie să ne bazăm sistemul. Ceva nou nu înseamnă să traduci, ci să aduci idei noi argumentate ştiinţific şi apoi puse în lucrarea de doctorat. Vrem să eliminăm suspiciunile şi să separăm şcolile doctorale care produc ştiinţă de cele care produc diplome pe bandă rulantă”, a precizat premierul.

Dacian Cioloș: Să fie clar pentru toată lumea că formarea doctorală este una de elită, nu o fabrică de diplome

Așteptăm și de la dumneavoastră ca, în momentul în care veți ajunge să profesați, să fiți în măsură să recâștigați și să recâștigăm împreună încrederea în sistemul de sănătate. Și asta presupune, în primul rând, onestitate, verticalitate, curajul de a spune lucrurilor pe nume de fiecare dată atunci când sunt lucruri bune de spus. Nu trebuie lăsată presiunea publică să umbrească lucrurile bune care se fac în sistemul de sănătate”, afirmat Dacian Cioloș.

____________________________________________

Dacian Cioloş este un invitat obişnuit al Clujului. Până acum, era nelipsit de la marile evenimente organizate de Universitatea de Agricultură şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, unde a şi studiat în tinereţe.

Anul acesta, premierul este aşteptat la deschiderea anului universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie, festivitate care începe la ora 09:00.

Este ceremonia de deschidere pentru studenţii români. Săptămâna trecută a avut loc festivitatea de început de an pentru studenţii francezi.

La Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca învaţă aproximativ 9.000 de studenţi, din care 2.200 sunt străini.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri