Grindeanu: E nevoie de o lege a Educației adaptată la realitate

Data actualizării: Data publicării:
Eleva teme pentru acasa, educatie, scoala_GettyImages-82913350 crop

Premierul Sorin Grindeanu a declarat că o comisie pentru educație a Administrației Prezidențiale colaborează cu Ministerul Educației pentru elaborarea unui proiect de lege al educației până la sfârșitul anului 2017, care să fie „adaptată la realitățile României de astăzi”. Prim-ministrul a declarat că unul dintre motivele pentru care Educația din România se confruntă cu atât de multe este că atunci când s-au elaborat legi în acest domeniu nu a existat colaborare între instituții.  

„S-a început un lucru foarte bun la Administrația Prezidențială și anume acea comisie și am cerut Ministerului Educației ca împreună cu Administrația Prezidențială să lucreze la acest proiect de lege. Dar nu doar cele două instituții, cred că e necesară o dezbatere cât mai largă, astfel încât să adaptăm această lege la realitățile Românie de astăzi. Modificările (n.red anterioare, la legea educației) acestea de care aminteam s-au făcut fără acest dialog instituțional. Ca să avem o lege adaptată la realitățile din România avem nevoie de acest dialog. Termenul pentru elaborarea acestui proiect de lege este sfârșiul acestui an”, a spus premierul. 

Referitor la bugetul care ar trebuie alocat Educației, premierul a declarat că finanțarea ar trebui să fie cât mai mare.

„Se dorește a avea 5% din PIB, problema este că e nevoie și de 2% pentru Apărare, e nevoie de foarte multe lucruri. Ținta este să avem o finanțare cât mai mare pentru Educație”, a spus Sorin Grindeanu. 

Ministrul Educației, Pavel Năstase, a anunțat săptămâna viitoare că va începe revizuirea tuturor manualelor și că, în opinia lui, evaluările naționale la clasele a II-a și a IV-a ar trebui eliminate deoarece stresează copiii. 

Premierul Sorin Grindeanu și ministrul Educației au anunțat, în urmă cu două săptămâni, că se lucrează la o nouă lege a educației. Pavel Năstase a spus că legea educației din 2011 a fost dată prin asumare și vrea acum elaborarea unei legi care să fie interpretate în mod unitar. 

În urmă cu un an, preşedintele Klaus Iohannis chema opinia publică la consultări pentru elaborarea unei noi legi a educaţiei.  Administraţia Prezidenţială anunţa atunci că dezbaterile vor începe în 2016  şi vor dura până în 2018. În acest timp, vor avea loc consultări online şi dezbateri cu reprezentanţi ai ONG-urilor, profesori din şcoli şi universităţi, părinţi, elevi şi experţi din domeniul educaţiei. Obiectivul demersului este ca în 2018 România să aibă o nouă lege a educaţiei sau actul normativ să fie modificat astfel încât să corespundă nevoilor actuale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri