În 2019, copiii din România încă merg la școală pe jos, prin ger

Data actualizării: Data publicării:
iarna-elevi-vaslui

Pentru zeci de elevi din Vaslui, drumul spre o viaţă mai bună începe la 6 dimineaţa, zi de zi. Iarna, prin zăpadă şi ger, copiii merg pe jos la şcoală. Primăria nu mai trimite microbuzul după ei din cauza drumurilor foarte proaste, pe care vehiculul ar putea rămâne blocat în zăpadă sau noroi.

De când au început ninsorile, la finalul anului trecut, elevii de gimnaziu şi cei de liceu din satele Ciuperca şi Popeşti înfruntă nămeţii în drumul spre şcoală.

Aurel Chingălată, prăinte: E foarte greu. Îi plângi de milă când vine acasă îngheţat, ud, pe timpul ăsta. Acum sunt -13 grade.

Iustin Denis Chingălată, elev clasa a V-a: E foarte greu. Ne îmbrăcăm gros să rezistăm la frig. E greu pentru copil de 12 ani să te trezeşti la 6, să pleci la 6 jumătate pe drum. Vreau să ajung ceva în viaţă, dar cu condiţiile astea e cam greu.

După mai mult de o oră de mers prin frig elevii ajung la şcoală aproape îngheţaţi.

Mihaela Palade, elevă clasa a IX-a: Mi-au îngheţat şi picioarele, şi faţa şi tot. Este foarte frig.

Anişoara Ursu, profesoară la şcoala din Rădeni: Vin mai puţin pregătiţi pentru că sunt obosiţi.

Edilii spun că nu doar microbuzul şcolar nu mai ajunge în cele două sate. Nici pompierii sau salvarea nu mai au acces pe drumurile neasfaltate. Autorităţile locale susţin că au cerut de mai multe ori sprijin Companiei Naţionale pentru Investiţii.

Dănuţ Iacob, primarul comunei Dragomireşti: „Ceilalţi asfaltează şi câmpurile şi noi nu putem să scoatem copiii ăştia care îngheaţă şi vin la şcoală îngheţaţi.”

Pentru asfaltarea celor şase kilometri de drum este nevoie de 2,5 milioane de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri