De ce vin studenţii străini să studieze în România?

Data actualizării: Data publicării:
studenti

Universităţile româneşti devin tot mai atractive pentru studenţii străini. Dintr-un motiv foarte simplu: nivelul de educaţie este ridicat, în timp ce taxele sunt mici, prin comparaţie cu cele din alte state europene. În ultimii 5 ani, numărul studenţilor străini aproape s-a dublat şi a ajuns la 20.000 în prezent.

Originar din Nigeria, Adeyemo este unul dintre cei peste 800 de studenţi străini din Oradea. Perfect adaptat stilului de viaţă românesc, este acum în anul al şaselea la Medicină.

Adeyemo Jerry Adesola, student la medicină, Nigeria: „Limba română a fost prima provocare. A trebuit să găsesc resurse, să învăţ, să tot învăţ. După multe încercări nereuşite, am tot exersat, am vorbit cu oameni.”

Recunoaşte fără complexe că a venit să înveţe Medicină aici pentru că taxele de şcolarizare sunt mai mici decât în alte ţări europene. Un motiv des invocat de altfel de studenţii străini din România.

În primii trei ani a plătit 4.500 de euro pe an, după care suma a scăzut la 3.200 de euro. La alte facultăţi orădene, străinii plătesc între 1.000 de euro şi peste 2.670 de euro. Spre comparaţie, în Marea Britanie taxele sunt cuprinse între 7.500 si 9.000 de lire sterline pe an.

Hadi Faour, student la medicină, din Israel: „E acelaşi sistem ca în toată Uniunea Europeană, iar asta e un avantaj. De asemenea, viaţa e mai ieftină aici, dar şi taxele mai mici.”

Prof. dr. Adrian Maghiar, decanul Facultăţii de Medicină din Oradea: Au un nivel de pregătire foarte bun. Nivelul de liceu este foarte bun şi fac faţă cerinţelor pe care le cere o facultate de medicină.”

Taxele de şcolarizare plătite de studenţii străini universităţilor româneşti sunt o resursă importantă de finanţare pentru acestea.

Adrian Hatos, sociolog: „Ţările acestea, inclusiv România, fac bani vânzând diplome, vânzând educaţie de calitate superioară. Şi pentru că este un comerţ, trebuie să îl valorificăm, trebuie să avem grijă de el.”

Cele mai căutate specializări de către străini sunt medicina, ingineria şi relaţiile internaţionale. Numai la Universitatea din Oradea numărul studenţilor a crescut cu 20 la sută în ultimii doi ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri