Meditații plătite de Banca Mondială

Data publicării:
elev care scrie captura

Aproape 130 de milioane de euro vor fi oferiți de Banca Mondială instituțiilor de învățământ din România. Un liceu poate primi între 70 şi 155 de mii de euro pentru pregătirea elevilor pentru bacalaureat.

Kiss Imre, inspector general ISJ Covasna: „Depinde şi de mărimea şcolii, depinde şi de numărul elevilor înscrişi, precum şi de acele programe şi activităţi care sunt descrise în proiect şi pe care şcoala vrea să le deruleze în patru ani de zile.”

Astfel că din județul Covasna, spre exemplu, vor putea intra în programul național în jur de șase licee. În acest județ, puțin peste 60 la sută dintre elevi au luat, anul trecut examenul maturităţii iar la simularea din acest an doar 38 la sută dintre elevii de clasa a XII-a au reușit să ia note de trecere. Dascălii speră că prin accesarea fondurilor nerambursabile, s-ar putea mări gradul de promovare la bacalaureat.

De fapt, profesorii recunosc că unul dintre motive pentru care mulți dintre elevi nu au reușit să promoveze examenul este acela că școlile nu sunt dotate corespunzător.

Maria Băilă, profesor de istorie: „O parte din materialele pe care le avem sunt fie învechite, fie nu există suficiente pentru fiecare copil.”

Banii ar putea fi folosiţi pentru dotarea laboratoarelor, ori pentru inițierea mai multor activități extra-școlare, care să îi pregătească pe elevi.

Gazdag Ildikó, director Liceul Economic: „Motivarea elevilor cred că ar putea fi obţinută prin organizarea unor activităţi extracurriculare, cum ar fi taberele de pregătire, unde condiţiile diferă de cele din şcoală.”

De acest program vor beneficia, din 2017, peste o mie de licee şi trei sute de facultăţi de stat. În total, acestea vor primi 127,3 milioane de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri