Mii de școli nu sunt autorizate pentru incendiu

Data actualizării: Data publicării:
scoli neautorizate

În fiecare an descoperim că şcolile nu sunt pregătite să-şi primească elevii. 2017 nu face excepţie: peste 2.600 de unităţi nu îndeplinesc normele de securitate impuse de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Şi, pentru că nu există timp, bani şi, în multe cazuri, nici interes pentru remedierea problemelor, vor funcţiona aşa în viitorul an şcolar.

Potrivit Ministerului Educaţiei, în septembrie anul trecut, 4.221 de şcoli n-au avut avize de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi nici autorizaţii de la Direcţiile de Sănătate Publică.

Astăzi, cu mai puţin de o lună până la începerea unui nou an şcolar, problemele au fost rezolvate în mai puţin de jumătate dintre clădiri.

Lipsit de lucrări de anvergură în ultimii 27 de ani, Colegiul German „Goethe”, cu 1.900 de elevi înscrişi în clasele 0-12, a fost pe lista neagră anul trecut. Ca să nu rămână iar repetent la autorizaţii, a fost transformat în şantier.

Ramona Costache, dir. gen. Colegiul German „Goethe” Bucureşti: Toate podelele sunt înlocuite dacă este nevoie, sau sunt recondiţionate, paluxate, raşchetate. Patruzeci de toalete pentru fete, respectiv pentru băieţi, sunt recondiţionate în amănunt.

În renovare este şi şcoala „Elena Văcărescu”. Aici, se refac pereţii, instalaţiile electrice şi sanitare. Ca să poată obţine aviz sanitar şi ISU pentru programul after-schol, lângă clădirea veche a fost ridicat un corp nou, cu sală de sport, trei clase, bucătărie şi sală de mese. Anul trecut, Bucureştiul a avut 544 de clădiri şcolare neautorizate. Acum, autorităţile anunţă că doar 60% din şcoli au terminat lucrările de reabilitare sau de reparaţii.

Maria Manea, purtător de cuvânt al ISMB: Unităţi de învăţământ fără autorizaţie sanitară, unde se realizează propriu-zis procesul educaţional, nu există, dar sunt alte corpuri de clădire din unitatea de învăţământ acolo unde nu există încă autorizaţie sanitară.

Probleme sunt şi în restul ţării.

Cătălin Chircă, purtătorul de cuvânt al IGSU: La începutul lunii iulie, a anului 2017, erau 2.632 de clădiri care necesitau obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, clădiri în care funcţionează unităţi de învăţământ.

În Dolj, de exemplu, la Sălcuţa, elevii sunt aşteptaţi cu pereţi crăpaţi, igrasie şi instalaţii sanitare ruginite.

Primarul nu se consideră responsabil.

Deşi sunt periculoase pentru securitatea dascălilor şi a elevilor, legea nu permite sistarea activităţii în clădirile şcolare neautorizate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri