Nicolae Manolescu, despre ideile lui Liviu Pop: Ne întoarcem la tot felul de forme caracteristice anilor de comunism

Data actualizării: Data publicării:
nicolae manolescu

Peste 220 de profesori, academicieni şi cercetători cer, în scris, ministrului educaţiei să renunţe la impunerea manualului unic. Profesorii susţin că e nevoie de diversitate, pentru că nu toţi elevii sunt capabili să asimileze aceleaşi informaţii, iar proiectul nu face altceva decât să întoarcă sistemul de învăţământ în perioada comunistă. Ministerul vrea ca o singură editură - a statului - să tipărească toate manuale şcolare şi auxiliarele.

„Editura Didactică și Pedagogică” elaborează, aprobă şi achiziţionează, după caz, manualele şcolare - aşa sună articolul din Ordonanţa de Urgenţă propusă de Ministerul Educaţiei. Practic, o singură editură, unde acţionar este statul, ar urma să se ocupe de toate manualele şi auxiliarele elevilor. Ideea i-a infuriat pe mulţi profesori şi academicieni. 220 dintre ei au semnat deja un manifest.

Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România: „Ministrul a spus-o că Editura Didactică şi Pedagogică a avut doar 5% din cota de piaţă de manuale şi că trebuie făcut ceva. Şi la două luni vii şi spui că îi vom da toate manualele pe mână. Ca să facă ce cu ele? Cum? (...) Ne întoarcem la tot felul de forme caracteristice anilor de comunism pe care le credeam defitiv abandonate după 89”.

Ion Bogdan Lefter, profesor universitar: „Este o situaţia nu numai gravă care trebuie critică, este ceva absolut incredibil. Este o nebunie. Nu vei putea apela decât la unul, care va fi adecvat într-un loc şi nu va fi potrivit în alt loc. Va fi exprimată în acest fel pe piaţa educaţională românească viziunea unui singur grup de de doi-trei profesori care vor elabora manualul unic”.

Asta înseamnă că elevii nu vor mai avea acces la un conţinut variat, pliat pe capacităţile lor de înţelegere, susţin profesorii.

Georgiana Soare, profesor de limba română: „Profesorii au expertiză, au discernământul de a alege ceea ce este mai bine pentru elevii lor. Întotdeauna trebuie să ne adaptăm la nevoile clasei pentru că fiecare şcoală şi fiecare clasă în parte are nevoi diferite. Cu siguranţă manualul unic nu va răspunde tuturor nevoilor”.

În urmă cu câteva zile, ministrul educaţiei, Liviu Pop, spunea că nu doreşte să mai fie pe piaţă manuale şi auxiliare neautorizate şi tocmai din acest motiv se gândeşte la un manual unic. Cu toate acestea, specialiştii din educaţie nu văd cu ochi buni că manualele să fie tipărite de o singură editură.

Digi24 a cerut un punct de vedere în legătură cu apelul făcut de profesori, dar până acum Ministerul Educaţiei nu a oferit niciun răspuns. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri