Paradox specific românesc. Mulți IT-iști, puțini profesori 

Data publicării:
hackeri calculatoare getty-3

Facultatea de Informatică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi scoate anual 400 de specialişti. Profesorii nu reuşesc să convingă nici măcar un absolvent să opteze pentru o carieră în Învăţământ.

Conf. dr. Adrian Iftene, decanul Facultăţii de Informatică Iaşi: „Ar trebui să fim undeva la 84 de profesori la Facultatea de Informatică, dar, în prezent, suntem undeva sub 40 de profesori.”

Nici la asistenţi universitari nu e mai bine. Din 15 locuri, doar patru sunt ocupate. Andrei a optat pentru o carieră universitară strict din pasiune, pentru că salariul îi ajunge de la o lună la alta.

Andrei Panu, asistent: „Doar cu salariu de asistent este mult mai dificil, fără suport din altă parte gen părinţi sau angajat part time sau chiar full time plus ore.”

Conf. univ.dr. Lenuţa Alboaie, prodecanul Facultăţii de Informatică Iaşi: „Putem vorbi despre un efort mare. Profesorii ţin şi cursuri şi laboratoare. Dacă ar fi să evaluăm cam câte ore ţine un profesor, am putea să spunem că fiecare are cam două norme.”

Studenţii şi absolvenţii preferă companiile private, unde la debut câştigă de două ori mai mult decât un asistent universitar.

„Vin foarte multe firme care din facultate te recrutează: hai la mine, hai la mine că e bine. Îţi dau tot, tot ce vrei tu. Şi vă daţi seama, când ne dă şi 2000 de lei pe lună... foarte bucuros.”

***

Trebuie să mă întreţin şi singură, am o vârstă şi să fac o carieră. Dacă rămân în facultate e mai greu.”

Specialiştii din domeniu se tem că lipsa profesorilor este o reţetă a dezastrului.

Dan Zaharia, consultant IT: „Dacă nu ţinem pasul şi cu partea de corp profesoral şi mai ales cu calitatea şi pregătirea acestui corp profesoral, o să ne trezim cu absolvenţi mai slab pregătiţi şi, cu siguranţă, mai mic ca număr.”

Pentru că nu există surse pentru majorarea salariilor, singurul lucru pe care îl poate face facultatea este să implice cadrele didactice tinere în proiecte de cercetare prin care să câştige bani în plus.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri