Premieră în România. Credite pentru studii

Data publicării:
RESTANTIERI CREDITE AGERPRES
Foto: Agerpres

Premieră națională la Universitatea de Medicină din Iași. Studenții îşi pot plăti studiile cu ajutorul unui credit inventat special pentru ei în urma unui parteneriat încheiat de Universitate cu o bancă. Astfel, în timpul facultății, tinerii nu achită decât dobânda, iar ratele le plătesc abia în perioada rezidenţiatului. În fiecare an, în medie, 30 de studenţi ai Universității de Medicină și Farmacie din Iași renunţă la studii pentru că nu au cu ce să-şi plătească taxele.

Andreea Stan este studentă în anul 4 la Medicină Generală. Plătește o taxă anuală de 6.000 de lei, iar banii îi adună cu greu. Salvarea a venit printr-un proiect pilot, implementat la începutul acestui an universitar, care i-a dat șansa să facă un împrumut bancar pe care va începe să îl plătească abia când va deveni medic rezident și va avea salariu.

Sunt la taxă de doi ani, deci anii doi și trei i-am plătit, iar acum această soluție a venit ca o salvare, chiar m-am gândit la ideea de a abandona studiile”, spune ea.

Pentru un credit de 36.000 de lei, pe o perioadă maximă de 10 ani, tinerii plătesc, în timpul studiilor, doar dobânda de 30 de lei pe lună. Apoi, după ce devin rezidenţi, achită lunar, timp de patru ani, 860 de lei.

Din cei 3.000 de studenți care plătesc taxă la Universitatea de Medicină din Iași, cinci au accesat deja un astfel de credit, iar alți 30 își pregătesc dosarele.

Eu cred că este minunată această ocazie dată tinerilor care nu au posibilități materiale dar doresc să studieze”, spune un student.

Totodată vor fi și anumite consecințe după, vei trebui să plătești acei bănuți și cu salariile din România consider că e cam greu să achiți acea taxă”, spune alt student.

Ideea proiectului a fost a conducerii UMF Iași, după ce a constatat că are mulţi studenți înscriși la studiile cu taxă.

Cunoșteam modalitatea, această modalitate de finanțare din țările dezvoltate din Europa. Am ridicat întrebarea dacă există posibilitatea conceperii unui pachet care să realizeze o finanțare a acestor studenți”, spune prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

Pentru acordarea creditului este nevoie doar de buletin. Însă tinerii nu trebuie să aibă un alt împrumut. În plus, studenții au nevoie de doi coplătitori, din care unul trebuie să fie un părinte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri