Profesorul care a renunțat la visul american pentru studenții din România

Data publicării:
profesor galati harvard

Are 28 de ani, a studiat la Harvard şi, deşi putea câştiga un salariu de câteva ori mai mare în străinătate, s-a întors în ţară. Este povestea lui Cristinel Popa Stoica, profesor la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi.

Cristinel Popa Stoica s-a întors acasă după opt ani de studii în America şi zeci de cursuri de cercetare şi voluntariat în 25 de ţări. A absolvit știinţe politice la Stanford, două masterate în relaţii internaţionale şi ştiinţe sociale la Harvard şi Universitatea din Texas.

În mod paradoxal pentru mulţi, nu mi-am dorit să studiez acolo doar pentru a pleca din ţară. Eu mi-am dorit de la început să învăţ acolo, dar să mă întorc în România”, spune el.

La Universitatea Harvard, la absolvire, a primit titlul de „cel mai probabil un viitor preşedinte al ţării tale".

Am fost absolut copleşit, este o onoare, evident simbolic. M-a copleşit, acesta e cuvântul”, spune Cristinel Popa Stoica.

De un an s-a întors acasă şi predă Relații internaționale la Universitatea din Galați. A introdus deja metode de predare pe care le-a învățat în America.

Practic, universitatea acolo nu se limitează doar a-ţi livra ţie nişte informații şi a administra nişte examene. Ei văd educaţia ca un proces mult mai complex”, sune el.

La noi rezultatul studiului este acel tocilar, informaţii teoretice bune, dar practică zero. În schimb, eu am încercat să dezvolt studenţilor abilităţi soft, adică abilităţi de interacţionare cu oamenii”, adaugă Cristinel Popa Stoica.

Îţi dezvoltă şi competivitatea, dar şi lucrul în echipă, în acelaşi timp”, spune un student.

Ăsta e şi farmecul, că ne putem implica cu toţii, la vechile prezentări, cel care își pregătea prezentarea, iar ceilalţi erau puţin adormiţi şi nu stârnea interes”, spune alt student.

A fost o surpriză plăcută. Are şcoala americană şi a venit şi aplică tot e a învăţat acolo, ca metode didactice”, spune Ion Coordoneanu, decanul Facultăţii de Istorie şi Filosofie.

Tânărul îşi dorește să rămână să predea la Universitatea Dunărea de Jos. Ca să nu mai facă naveta între Galați și Brăila, locuieşte deocamdată alături de studenţii săi, la cămin.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri