Provocarea universităților. „Este primul an după 1990 în care avem sub 100.000 de absolvenţi cu diplomă de bacalaureat”, declară Sorin Cîmpeanu

Data publicării:
Absolventi universitate Marea Britanie GettyImages-119024674

„Ne confruntăm cu acest trend descendent demografic. Avem anul acesta 88.000 absolvenţi de liceu cu diplomă de bacalaureat, probabil vom mai avea 9.000 - 10.000 în sesiunea de toamnă, însă, oricum vom avea sub 100.000 de absolvenţi de liceu cu diplomă de bacalaureat. Este primul an după 1990 în care coborâm sub 100.000 şi am avut ani cu peste 200.000 de absolvenţi. Este o provocare, iar deja universităţile simt acest lucru. Eu provin dintr-o universitate care a reuşit să-şi ocupe toate locurile de studii cu licenţă şi masterat din primele zile de admitere, dar acest lucru nu s-a întâmplat la multe universităţi din ţară. Iar acest lucru va constitui din ce în ce mai mult o problemă de cantitate mai ales că pentru 2020 ne-am propus să avem un anumit procent al absolvenţilor de învăţământ superior care oricum este mult sub ce şi-a propus Uniunea Europeană”, a declarat Sorin Cîmpeanu, preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor din România.

Pe de altă parte, ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a declarat ulterior că această problemă demografică nu poate fi rezolvată de universităţi sau de ministerul pe care îl conduce.

„Scăderea demografică afectează învăţământul din România. Sunt universităţi care nu mai reuşesc, în sesiunea din vară, să-şi completeze locurile. Vom vedea ce se va întâmpla. Este un factor pe care nici ministerul nici universităţile nu îl pot controla în momentul de faţă. Universităţile au autonomie, ştiu să-şi gestioneze bugetele şi profilurile, iar unele specializări dispar, altele apar. Este un proces firesc, natural. Nu ministerul este cel care ia decizii aici şi suntem convinşi că anumite specializări aflate acum în oarecare declin pot să fie cerute peste câţiva ani. Nu trebuie să luăm nişte decizii foarte drastice în momentul de faţă”, a afirmat ministrul Educaţiei.

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România derulează, în perioada 8-16 august 2016, la Galaţi, cea de-a XI-a ediţie a Forumului Organizaţiilor Studenţeşti din România, cel mai important eveniment anual studenţesc din România, care reuneşte peste 350 de studenţi din 17 centre universitare din ţară.

Pe perioada evenimentului, liderii studenţilor din întreaga ţară vor dezbate cele mai importante probleme şi interese ale studenţilor, stabilind priorităţile federaţiei pentru următorul an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri