Tânăra din Grecia care i-a făcut olimpici pe elevii români

Data publicării:
greaca

A renunțat la oraşul natal pentru a-i învăţa pe copiii din Iași limba ei maternă. Este vorba despre o tânără din Salonic, Grecia, stabilită de câţiva ani în România. Profesoara este atât de pasionată de ceea ce face încât i-a ambiţionat pe elevii ei să obțină premii la olimpiadele naționale și internaționale de neogreacă.

Evanthia Papaefthymiou este cea care în fiecare seară îi adună la Comunitatea Elenă din Iași pe copiii care împărtășesc pasiunea pentru limba greacă. Originară din Salonic, Eva a ajuns în capitala Moldovei în urmă cu cinci ani, atunci când soțul ei a decis să-şi facă doctoratul la Iași.

„Știam "bună ziua", atât. Nu știam deloc limba română, am învățat cu elevii. Cred că semănăm foarte mult, sunteți oameni foarte simpli, foarte deschiși. La comunitate poate să vină oricine să înveţe. Nu există limită de vârstă sau de naţionalitate. Poate să vină şi grecul şi românul,” spune Evanthia Papaefthymiou, profesor de limba greacă.

Eva a reuşit să adune şase grupe de elevi cărora le predă limba greacă.

„M-am îndrăgostit de această limbă și am zis că e păcat să nu o încep să o învăț. Orele cu Eva sunt absolut superbe, pe lângă orele de la școală atunci când vin la comunitate înseamnă doar relaxare și pasiune în adevăratul sens al cuvântului,” povestește Cătălina Elena Ivașcu, elevă.

De-a lungul anilor, 70 dintre elevii Evei s-au calificat la olimpiadele naționale, 17 dintre ei au participat și la cele internaționale unde au obținut premii importante.

„Ultima olimpiadă a fost Olimpiada Internațională de Neogreacă și am obținut premiul întâi,” adaugă Maria Stamouli, elevă.

În prezent, o sută de copii din Iași învață această limbă. Ca să aprofundeze și mai mult cunoștințele, tânăra s-a înscris şi ea la un masterat la Universitatea București.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri