Băieţelul căzut în puț a fost salvat. Medici: A făcut stop cardiac, starea lui este critică

Data actualizării: Data publicării:
copil put ISU2

Intervenţie dificilă a salvatorilor, într-o localitate din Teleorman, nu departe de Roşiorii de Vede. Un copil de doi ani a căzut într-o fântână adâncă de 16 metri. Zeci de salvatori au încercat timp de 10 ore să-l scoată în viaţă la suprafaţă. Micuţul a fost salvat în jurul orei 21.00.

escavator copil 250417
escavator copil 250417

Galerie Foto

ACTUALIZARE miercuri, 1:20 Copilul de un an și nouă luni căzut în puț într-o localitate din județul Teleorman și salvat marți seară după aproape zece ore de încercări este în stare generală critică, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului "Grigore Alexandrescu", Raluca Alexandru.

Copilul a fost adus la spital ventilat și intubat mecanic și a avut nevoie de resuscitare după un stop cardiac.

„Diagnosticul este de hipotermie severă. Status postresuscitare — este pe suport ventilator, perfuzie de rehidratare. Va merge pe secție de terapie intensivă", a explicat medicul.

ACTUALIZARE 23.40. Ambulanţa cu băieţelul a ajuns la Spitalul Grigore Alexandrescu.

ACTUALIZARE 23.30. Starea copilului este destul de gravă, spun medicii. Elicopterul a aterizat în jurul orei 23 pe aeroportul Băneasa, dar ambulanţa nu a ajuns încă la spital. Medicii îi acordă îngrijiri medicale pe aeroport, micuţul fiind în şoc hipotermic.

Medicii spun că va avea nevoie de îngrijiri ample şi foarte atente pentru ca el să supravieţuiască.

Medic: „Era în şoc hipotermic, hipotensiv. Inima îi bătea, dar copilul nu era bine deloc. Funcţiile lui vitale erau slăbite mult: tensiune mică, bradicardie, adică frecvenţă cardiacă mică, 40-50 de bătăi pe minut. Trebuie încălzit. I se bagă fluide, i se bagă sondă nasogastrică, i se bagă fluide calde în stomăcel. Plus este încălzit cu pături, aspiratoare, aeroterme cu aer cald. El trebuie readus la o temperatură compatibilă cu supravieţuirea. Momentan era viu, dar ... cu şanse mici din punctul meu de vedere”.

ACTUALIZARE 23.05. Copilul este adus cu un elicopter SMURD la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” din Capitală , a declarat, marţi, pentru News.ro, secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

"A fost o acţiune foarte dificilă. Copilul a fost scos teafăr şi este trasportat cu un elicoper SMURD în Bucureşti. Elicoperul va ateriza pe Aeroportul Băneasa, apoi copilul va fi dus la Spitalul Grigore Alexandrescu”, a mai spus Arafat.

ACTUALIZARE 21.45.  Imagini VIDEO - Momentul în care copilul căzut în puț este salvat

Copilul este transportat la un spital din Bucureşti.

Citiţi şi:

Salvator: Am scos copilul cu două dispozitive improvizate. A fost un risc asumat

ACTUALIZARE 21.13. Copilul a fost scos în viață din puțul în care căzuse. Acum i se acordă primele îngrijiri într-o ambulanță.  Medicii fac o evaluare a stării de sănătate a micuţului. Dacă nu sunt probleme serioase medicale, el va fi dus cu ambulanţa la spital pentru investigaţii suplimentare. În caz contrar, el va fi trimis la spital cu un elicopter.

Din primele informaţii, starea de sănătate a micuţului este bună. 

Mama micuţului, însărcinată în opt luni, este la Spital.

ACTUALIZARE 19.41. Salvatorii îl văd pe copilul de doi ani mişcând şi au auzit „sunete ce par a exprima durerea”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Teleorman, Adrian Gelu Dragomir, potrivit News.ro.

Săpăturile în jurul puţului au fost reluate, iar salvatorii încearcă să consolideze malurile de pământ astfel încât tuburile din beton să nu se prăbuşească.

Soluţia propusă de Oana Furnică, salvatoarea unei fetiţe aflate într-o situaţie similară


 

ACTUALIZARE 17.42. Medicii au atras atenția că starea de sănătate a copilului este din ce în ce mai precară. În paralel, continuă încercările de salavare cu o tijă experimentală, dar și săpăturile pentru a se ajunge la adâncimea de 16 metri, acolo unde se află micuțul.

ACTUALIZARE. Raed Arafat, șeful DSU, a spus la Digi24 că micuțul este monitorizat atent, cu o cameră video, și că salvatorii i-au asigurat lumină, căldură și oxigen. În aceste condiții, a spus secretarul de stat, salvatorii încearcă să găsească cea mai bună soluție să-l scoată pe copil de acolo, fără să se pripească.

„Marea provocare e să nu facem mai mult rău. Accesul e foarte sensibil”, a spus el.

Raed Arafat a explicat că se încearcă scoaterea copilului cu un dispozitiv experimental, dar, având în vedere că sunt șanse ca acesta să nu funcționează, se fac excavări pentru a ajunge pe o altă cale la copil.

Nu vreau să înțeleagă cineva că se lucrează lent, dar se lucrează calculat, ca să nu fie alte accidente”, a mai spus Raed Arafat.

ACTUALIZARE. Intervenția de salvare durează de peste patru ore. Copilul este în viaţă, iar salvatorii au adus la faţa locului şi câteva aeroterme speciale pentru a încălzi locul unde este căzută copilul. În plus pompierii folosesc şi o cameră telescopică pentru a vedea pe timpul intervenţiei care este starea băiatului.

În afară de ISU Teleorman, poliția din Teleorman se află în acest moment la fața locului.

De asemenea, este așteptat un aparat experimental de la București care a mai fost folosit în situații similare, anunță Raed Arafat, șef DSU.

O abordare total fără risc la acest moment, din ce am înțeles de la colegi, nu există. Va treubi să se calculeze care va fi abordarea cea mai sigură, cu riscurile cele mai mici pentru copil,” a precizat Raed Arafat.

Potrivit primelor informaţii, copilul este conştient, iar echipele de salvare încearcă de minute bune să-l scotă cu viață. Adâncimea la care se află copilul este de 16 metri, iar operațiunea este dificilă pentru că puțul este foarte îngust, având un diametru de aproximativ 30 de centimetri, potrivit purtătorului de cuvânt ISU Teleorman, Gelu Adrian Dragomir.

Copilul a căzut, în urmă cu aproximativ o oră, într-un puţ îngust din curtea casei, în localitatea Balta Sărată, judeţul Teleorman.

"Copilul este blocat la aproximativ 16 metri, pe o pompă care scoate apă, deci el nu se află în apă, fiind conştient. Se aude plângând. Am încercat împreună cu membrii familiei să cooperăm cu el, dar deocamdată nu a răspuns la aceste mesaje", a precizat Dragomir.

Acesta a adăugat că echipele de intervenţie încearcă orice operaţiune de salvare şi că, pentru ca micuţul să nu intre în hipotermie, este suflat aer cald în puţ.

Purtătorul de cuvânt al ISU Teleorman a mai spus că salvatorii iau în calcul inclusiv varianta demolării puţului până nivelul unde se află copilul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri