FOTO&VIDEO. Parada militară de Ziua Națională. Ce politicieni au fost în tribună

Data actualizării: Data publicării:
iohannis in fata garzii de onoare parada militara
Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Ziua Națională a României, sărbătorită pe 1 Decembrie 2017, va fi celebrată prin mai multe evenimente, manifestații, dar și tradiționala paradă militară. 

Tradiționala paradă de 1 Decembrie de la Arcul de Trumf nu va mai avea loc în acest an. FOTO> INQUAM PHOTOS - Octav Ganea
Tradiționala paradă de 1 Decembrie de la Arcul de Trumf nu va mai avea loc în acest an. FOTO> INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

GALERIE FOTO. Inquam Photos / Octav Ganea (clic pe prima fotografie pentru a le vedea pe toate celelalte)

ACTUALIZARE 14:45 Parada militară, desfășurată pe o vreme închisă, cu burniță, s-a încheiat. Președintele a dat mâna cu cei care i-au stat alături în tribună, apoi, înainte de a pleca, a mers către spectatori și a dat mâna și cu ei. 

ACTUALIZARE 11:00 Sosește președintele Klaus Iohannis, Garda îi prezintă onorul și încep ceremoniile de Ziua Națională.

După intonarea imnului de către un solist al corului Armatei, președintele Klaus Iohannis a depus o coroană de flori la Arcul de Triumf.

Începe defilarea.

ACTUALIZARE 10:50 Politicienii au început să-și facă apariția. În tribuna oficială pot fi văzuți premierul Mihai Tudose, mai mulți miniștri, între care Carmen Dan, foștii președinți Emil Constantinescu și Traian Băsescu (care și-a adus doi dintre nepoți), președintele CCR, Valer Dorneanu, șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, procurorul general, Augustin Lazăr, fostul premier Victor Ponta, liderii PNL Ludovic Orban și Cătălin Predoiu.

Sunt prezenți, de asemenea, numeroși membri ai corpului diplomatic acreditat la București, între care ambasadorul american, Hans Klemm.

Lipsesc șeful PSD, Liviu Dragnea, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, dar și primarul Capitalei, Gabriela Firea. Nici fostul președinte Ion Iliescu nu pare să fie în tribuna oficială. Digi24 a aflat ulterior de la soția fostului președinte că Ion Iliescu a suferit o entorsă și acesta este motivul pentru care nu a venit la paradă.

Liviu Dragnea și Gabriela Firea au transmis dimineață, pe Facebook, mesaje de Ziua Națională, dar nu au precizat dacă și unde iau parte la parada din București. În schimb, președintele Senatului a precizat că va urmări parada din mijlocul unor susținători ALDE. El a anunțat în urmă cu câteva zile că  va declina invitația șefului statului de a urmări din tribuna oficială parada militară de 1 Decembrie.

Citiți și: Klaus Iohannis explică de ce i-a invitat pe Dragnea şi Tăriceanu la parada de 1 Decembrie

171201_1_DECEMBRIE_PARADA_PREGATIRI_PSD vrancea 01_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

ACTUALIZARE. Câteva sute de oameni au sosit cu autocarele în Capitală, vineri dimineaţă, aduşi de mai multe organizaţii PSD din ţară, pentru a participa la ceremoniile care vor avea loc de Ziua Naţională la Arcul de Triumf. Detalii, aici.

psd parada 171201_1_DECEMBRIE_PARADA_PREGATIRI_05_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Meteorologii au anunțat deja cum va fi vremea în minivacanța de 1 Decembrie și știm că ne așteaptă zile înnorate, cu ceva șanse de ploaie, dar temperaturi peste media acestei luni. Cei care doresc să ia parte la evenimentele organizate de 1 Decembrie pot alege între paradele militare din București, Alba-Iulia sau Timișoara sau să meargă la Târgurile de Crăciun organizate în mai multe orașe din țară. 

Programul paradei militare de 1 Decembrie în București

Cel puțin 3.500 de militari și experți din cadrul Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului Român de Informații vor lua parte la parada militară organizată cu ocazia Zilei Naționale a României, vineri, 1 Decembrie 2017. Parada militară va începe la ora 11:00, în Piața Arcul de Triumf din București, unde va fi așteptat și președintele României, Klaus Iohannis.

Militarii români poartă pentru prima oară noile modele de uniforme din materiale rezistente la foc şi temperaturi scăzute, cu un nou tip de camuflaj.

Citiţi şi:  VIRTUAL. Cum va arăta cea mai amplă paradă de 1 Decembrie

Aproximativ 350 de mijloace tehnice, blindate, mașini de luptă, lansatoare de rachete, elicoptere și avioane, militari din forțele terestre, din aviație și marină - participanții la parada militară din București vor avea ocazia să le vadă la defilarea de Ziua Națională a României, începând cu ora 11:00. Pe sub Arcul de Triumf vor defila peste 3.500 de soldați, cu drapele de luptă și blocurile de paradă. Coloana va mărșălui pe bulevardul Kisseleff, până la Piața Presei Libere.

Citiți și:  Marea Unire. Povestea Arcului de Triumf

Programul paradei militare de 1 Decembrie în Alba-Iulia

Parada militară de la Alba-Iulia se va desfășura pe bulevardul „1 Decembrie 1918”, începând cu ora 13:00, vineri, 1 Decembrie. Participanții la defilarea militară de Ziua Națională a României vor putea merge apoi la concertele de muzică ușoară și populară care vor avea loc în cadrul „Festivalului de România”.

La defilare vor participa cel puțin 1.500 de soldați, însoțiți de echipamentele de tehnică militară, avioane, elicoptere și tancuri. 

În afară de Eugen Tomac, de la PMP, care a spus că în mod tradițional merge de 1 Decembrie la Alba Iulia, încă nu e clar ce politicieni vor merge în orașul Marii Uniri și cine va rămâne la București. Inițial, liderii coaliției Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea, au dat de înțeles că vor refuza invitația președintelui Klaus Iohannis de a urmări parada de la București și vor merge la Alba Iulia. Numai că o declarație făcută în ajun de premierul Mihai Tudose lasă de înțeles că șefii ALDE și PSD vor fi prezenți, totuși, la București. 

Citește și:  Mihai Tudose: Nu merg la Alba Iulia; nu m-a invitat nimeni

De asemenea, informații contradictorii sunt și în legătură cu eventuale manifestații de protest cu ocazia defilărilor. Mai multe proteste au fost anunţate pe reţelele de socializare, pentru vineri, de Ziua Naţională, la Arcul de Triumf, unde va avea loc parada militară, dar şi în Piaţa Victoriei din Bucureşti, precum şi în Alba Iulia. Detalii, aici.

Comunitatea „Corupţia ucide” a postat însă, joi seară, un mesaj în care face un apel către cei care vor participa la manifestările de Ziua Naţională „să se abţină de la orice fel de provocări”.

Citiți și:  Comunitatea Corupţia ucide: Parada militară nu este locul şi momentul în care să ne manifestăm nemulţumirile şi revolta

Și premierul Tudose îndemna își exprima încrederea că ziua de 1 Decembrie nu va fi una a dezbinării.

1 Decembrie 2017, Ziua Națională a României. Parada militară va fi LIVE pe Digi24

Campionii României, de 1 Decembrie la Digi24

Film-document, la Digi24, de Ziua Naţională

Evenimente de 1 Decembrie în București

În Capitală, Târgul de Crăciun București 2017, din Piața Constituției, va fi inaugurat pe 1 Decembrie, de la ora 10:00. Vizitatorii sunt așteptați cu spectacole și concerte în aer liber, un patinoar cu intrerea gratuită, precum și peste 100 de tonete cu obiecte artizanale, mâncare tradițională, jucării sau ornamente specifice Sărbătorilor de Iarnă. La Bucharest Christmas Market va fi amenajată și o scenă care va înfățișa artistic Nașterea Domnului Iisus Hristos, precum și căsuța lui Moș Crăciun, unde copiii vor putea să îi lase moșului lista cu cadourile dorite. 

În centrul târgului de Crăciun din București va fi amenajat un brad de Crăciun înalt de 30 de metri, decorat cu mii de luminițe, dar și o zonă în care va fi recreată artistic scena Nașterii Domnului. În Piața Constituției, vizitatorii vor avea acces gratuit la patinoar și la spectacolele care vor avea loc pe scena amplasată în fața Palatului Parlamentului.

Citiți și:  FOTO. Cum va arăta Târgul de Crăciun din Bucureşti

Orășelul copiilor se transformă în „Orășelului lui Moș Crăciun”

În parcul Lumea Copiilor, din sectorul 4 al Capitalei, s-a deschis „Orăşelul lui Moş Crăciun”, decorat cu 4.000 de beculeţe cu ocazia sărbătorilor de iarnă şi cu un brad înalt de 12 metri. Începând cu data de 1 Decembrie vor avea loc concerte, spectacole pentru copii şi va fi amenajat inclusiv un patinoar pentru cei mici.

Parcul va găzdui şi un târg de Crăciun, ce va cuprinde aproape 50 de căsuţe cu decoraţiuni de Crăciuni, produse de artizanat şi preparate tradiţionale. Târgul va fi deschis zilnic, începând de sâmbătă, între 10:00 şi 22:00, până în luna ianuarie 2018.

Concerte și spectacole de 1 decembrie 2017

De Ziua Națională a României vor avea loc mai multe concerte și spectacole, dintre care unele cu intrarea gratuită. Pe scena amplasată în fața Târgului de Crăciun din Piața Consituției vor urca peste 100 de artişti, printre care Loredana, Smiley, Andra, Direcţia 5, Bere Gratis, Voltaj, Horia Brenciu, Paula Seling, Luminiţa Anghel, Marcel Pavel, Pheonix, Iris, Viţa de Vie, Gheorghe Zamfir, Fuego, Ştefan Hruscă şi Ducu Bertzi, precum şi Orchestra Naţională „Valahia”, Corul de Copii Radio, Orchestra „Mundi Colour” şi grupuri de colindători.

Tot pe 1 Decembrie 2017, începând cu ora 20:00, în clubul Control, va avea loc concertul artistei canadiene Michelle Gurevich, cunoscută și sub numele de scenă „Chinawoman”. Biletul la concert este disponibil la prețul de 35 de lei.

La Arenele Romane, trupa Subcarpați își invită fanii la un concert aniversar de Ziua României. Prețul unui bilet la spectacol este de 60 de lei, iar accesul va fi permis începând cu ora 20:00, urmând ca trupa Subcarpați să concerteze de la ora 22:00.

Fanii muzicii trance și tehno îl pot asculta live pe DJ-ul Paul Van Dyk, care va concerta în Kristal Club. Accesul participanților va costa 100 de lei, iar DJ-ul va urca pe scenă începând cu ora 22:00.

Smiley va susține un concert la Berăria H pe 1 decembrie 2017, de la ora 23:45. Prețurile biletelor variază în funcție de locul ales și pornesc de la 70 de lei de persoană, până la cel mult 130 de lei, pentru un loc la masă, în fața scenei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri