9 persoane publice vor să renunțe la titlul de doctor

Data publicării:
collage Andra doctoranzi

Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” (ANIMV) a anunțat printr-un comunicat că au fost efectuate nouă cereri de renunțare la titlul de doctor pe care le-a transmis Ministerului Educației.

Ministerul Educației a făcut publică lista la solicitarea PressOne.  

„Consiliul Ştiinţific a constatat faptul că un număr de nouă absolvenţi ai Şcolii doctorale din cadrul Academiei Naţionale de Informaţii "Mihai Viteazul" au renunţat la titlul de doctor, în baza Legii nr. 1/2011 cu modificările şi completările ulterioare, pe baza unor cereri de renunţare formulate în perioada 3 - 7 martie a.c. şi înregistrate la Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice în data de 10 martie a.c. În acest mod a fost anulat, prin efectul legii, obiectul evaluării punctuale a tezelor elaborate de către cei nouă absolvenţi ai Şcolii doctorale”, se arată în comunicatul Academiei Naționale de Informații.

Cei care au obținut un doctorat pot renunța la titlul de doctor în baza unei Ordonanțe de Urgență cu privire la modificarea şi completarea Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 care permite acest lucru dată de Victor Ponta pe când era premier.

Ministrul Educației: Nu se poate renunța la doctorat
Cine sunt cei nouă care vor să renunțe la titlul de doctor

Prim-adjunctul procurorului general al României Bogdan Licu se numără printre cei care au cerut să renunțe la titlul de doctorat. De altfel, numele său apare într-un dosar de la Parchetul General cu privire la acuzația de intigare la plagiat, conform pressone.ro.

Și fostul primar al Sectorului 2, Neculai Onțanu, vrea să renunțe la titlul de doctor. În presă au apărut mai multe informații conform cărora acesta ar fi plagiat. Neculai Onțanu este acum în arest preventiv într-un dosar în care este acuzat de mită.

Avocata lui Victor Ponta în dosarul Turceni-Rovinari, Loredana Radu, se află și ea pe lista celor care vor să renune la titlul de doctorat. În prezent, se află în arest la domiciliu în dosarul în care este arestat Neculai Onțanu.

Secretara lui Gabriel Oprea în cadrul Ministerului Apărării Naționale, Adela Popescu, vrea și ea să renunțe la titlul de doctor.

Mihai Stănișoară, deputat la data susținerii tezei, în 2011, a fost anterior președinte al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională din Camera Deputaților, consilier prezidențial pe probleme de securitate și ministru al Apărării în guvernul Tăriceanu, scrie pressone.ro. Deputatul a confirmat informația pentru Digi24 și a explicat că a luat aceastp decizie pentru a „înceta această turbulență mediatică”. 

„Pentru a înceta această turbulenţă mediatică bazată mai mult pe nişte interese politice decât pe adevăr. În dezbaterile televizate care au fost, au existat opinii că eu aş fi plagiat grosolan după lege. Citiţi legea să vedeţi că legile nu pot fi plagiate. E atâta mizerie în această, încât nu mă preocupă să continuăm acest joc.Cum să plagiez legile? Legile, prin lege dacă vă uitaţi în legea plagiatului, nu Eu cred că această dezbatere care are mai mult caracter de interes, să spunem, politico-mediatic pentru mine trebuie să înceteze . Şi era cea mai simplă soluţie, nu sunt singurul. Sunt mai mulţi care au luat această hotărâre”, a spus Mihai Stănișoară.  

Fostul ministru de Interne în Guvernul USL Radu Stroe se află și el pe lista celor care vor să renunțe la titlul de doctor.

Daniel Andrei Moldoveanu exercita funcția de director al Comunității Naționale de Informații din subordinea Consiliului Suprem de Apărare a Țării la data susținerii tezei, în 2013.

Romeo Raicu a fost deputat și președinte al Comisiei parlamentare de control al SIE.

Mihai Tudose, deputat PSD la data susţinerii tezei de doctorat şi preşedinte al Comisiei pentru Politică Economică, reformă şi privatizare din Parlament, a făcut cerere pentru renunțarea la titlul de doctor. 

„Eu am făcut o cerere în care spun că renunţ că nu mai, dar nu ştiu dacă s-a aprobat sau nu, dacă e de analizat sau nu. Mi se pare jenant să mă duc în faţa unei comisii care s-a antepronunţat. Pentru ce? Nu am profitat de titlul ăsta, n-am avut sport de vechime, bani, n-am profesat în baza lui, nu am luat niciun examen în baza lui. Am făcut aceste studii pentru mine, efectiv pentru mine, pentru nivelul meu de a înţelege ce se întâmplă în jur. Dacă chestia asta deranjează la oamenii politici, am înţeles. Pot trăi şi fără el.

O Doamne, nu (am plagiat n.red). Acuzaţia mea care a apărut de la cei care s-au ocupat de chestia asta e că am plagiat din Băsescu şi Ion Iliescu, adică nişte declaraţii ale domniilor lor când erau preşedinţi ai României, pe CSAT. Te duci în faţa unei comisii compusă de oameni care s-au antepronunţat. Pur şi simplu nu vreau să joc în filmul ăsta”, a spus MIhai Tudose. 

În afară de Mihai Tudose, toate celelalte persoane din lista de mai sus l-au avut drept coordonator de doctorat pe Gabriel Oprea, fostul minstru de Interne și președinte UNPR. 

PressOne notează că Mihai Tudose se află într-o situație mai deosebită, întrucât după ce a obținut doctoratul a dat concurs pentru un post de conferențial al ANMIV,  titlul de doctor fiind o condiţie obligatorie pentru a putea deveni cadru didactic în învăţământul universitar.

Citiți și:
Comisia de ştiinţe juridice a CNATDCU: V. Ponta a plagiat. Decizia de retragere a titlului de doctor în drept aparţine Consiliului
Klaus Iohannis a refuzat să semneze Legea anti-plagiat

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri