Aleșii au copiat întocmai amendamentele producătorilor de tutun la legea etichetării pachetelor de țigări 

Data publicării:
Tigara tigari fumat GettyImages-476551316-3
Sursa foto: Getty Images

Directiva europeană aduce restricţii pe piaţa tutunului: este interzisă comercializarea de ţigarete cu arome, pachetele trebuie să aibă o formă standard şi să fie 50 la sută acoperite cu mesaje care să atragă atenţia asupra efectelor nocive ale fumatului.

Schimbările ar trebui aplicate din luna mai. Mult prea devreme, se plâng producătorii de ţigări, care au cerut o păsuire de şase luni.

Coincidenţă sau nu, argumentele firmelor sunt identice cu cele ale senatorilor care au depus amendamente cu scopul ca legea să fie aplicată din noiembrie. Potrivit Hotnews, parlamentarii au preluat inclusiv greşelile de ortografie.

„Dacă se cere intrarea în vigoare a legii odată cu data de 20 mai 2016 şi în acelaşi timp să se şi conformeze producătorii este un lucru total anormal. Ei ne-au solicitat o perioadă de conformare de şase luni. Eu am acceptat ideea. Anul trecut, România încasa din accizele pe ţigări, undeva în preajma a trei miliarde de euro. Cei din staff, dorind să-şi uşureze munca, eventual le-au preluat într-o formă adecvată”, a spuns senatorul PNL Octavian Motoc, membru al Comisiei pentru Afaceri Europene.

„Există un lobby foarte puternic al industriei tutunului. Majoritatea amendamentelor au un singur ţel: să temporizeze, să amâne aplicarea prevederilor din directivă”, a adăugat senatorul PSD Gabriela Crețu, membru al Comisiei pentru Afaceri Europene.

Legea va merge pentru raport la Comisia Economică şi cea de Sănătate Publică din Senat. Camera Deputaţilor are ultimul cuvânt.  

Citiți și: 
Țigările cu arome vor fi interzise. Noua etichetare a pachetelor de țigări 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri