Amendă extremă pentru un concurs de hard enduro

Data publicării:
enduro

 

140 de concurenţi au turat la maximum motoarele sâmbătă în aria protejată Codru Moma. Organizatorii nu au cerut voie reprezentanţilor sitului. Singura aprobare obţinută pentru competiţia de hard enduro a fost cea de la Primăria Finiş, pentru drumurile din localitate.

Gabriel Boroş, reprezentantul Primăriei comunei Finiş: Pe data de 2 februarie 2016 în şedinţa de consiliu local a primăriei Finiş s-a aprobat cu un număr de 13 consilieri din 13 organizarea acestui concurs.

Traseul motocicliştilor în aria protejată s-a întins pe 70 de kilometri.

Ramon Jurj, custodele sitului Natura 2000 Codru Moma: În situl Natura 2000 Codrul Moma şi în alte situri Natura 2000 de acest gen, organizarea unor astfel de evenimente este interzisă.

Lucian Budău, delegat al organizatorilor: Orientare în pădure de fapt este o probă extremă. într-adevăr este teren foarte accidentat, nu am ales zonele foarte uşoare, fiindcă sportivii vin pentru a-şi etala performanţele, vin a se simţi bine.

După competiţie, custodele ariei protejate a reclamat la Garda de Mediu distrugerile.

Ramon Jurj, custodele sitului Natura 2000 Codru Moma: Efectul este major, în special acolo în zonele unde motocicletele au mers pe cursul de râuri şi pâraie, unde au distrus habitatele specifice pentru amfibieni şi pentru peşti. Un alt efect l-a avut distrugerea solului. O suprafaţă destul de însemnată, încă nu s-a făcut o evaluare exactă.

Revoltaţi sunt şi localnicii.

„Se distrug drumurile, se sperie vânatul, se distruge păşunea.

În urma controalelor făcute de inspectorii Gărzii de Mediu, organizatorii competiţiei au fost amendaţi.

Monica Crişan, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Mediu Bihor: Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au verificat modul de respectare a unei măsuri, de interzicere a desfăşurării acestui eveniment sportiv în arie naturală protejată, fără să existe avizul custodelui, fapt pentru care Garda de Mediu a aplicat o sancţiune contravenţională în valoare de 50 de mii de lei.

Contactat de Digi24, unul dintre organizatorii concursului de hard enduro a spus că va contesta amenda în instanţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri