Aproape 64.000 de hectare de culturi agricole, distruse de grindină

Data publicării:
cultura grindina

Grindina cât o minge de tenis, care a căzut în ultimele zile în Timiş, a făcut ravagii pe plantaţiile de pepeni. Zeci de hectare, aproape gata de cules, au fost ciuruite.

Doru Petanec, directorul executiv al Direcției Agricole Timiș: „Avem numai la grindină vreo 5.400 de hectare afectate de grindină la toate culturile și culturi căzute peste 7.000 de hectare”.

Şi în Moldova e prăpăd: la Horodnic de Jos, în judeţul Suceava, 120 de hectare de cereale şi legume şi 130 de hectare de fâneaţă au fost distruse.

Din primele estimări reiese că peste 400 de hectare de culturi au fost distruse de grindină, în tot judeţul.

În judeţul Cluj, bucăţile de gheaţă au distrus sute de hectare cultivate cu grâu şi porumb. În unele localităţi, marii fermieri au rămas şi fără 80 la sută din culturi, ceea ce înseamnă pagube şi de 30 de mii de euro.

Dorel Secară, agricultor: „Boabele de spic au fost rupte, ele sunt aici jos, boabele sunt jos în lan căzute, deci cultura este compromisă”.

Fermierii se tem că problemele lor sunt abia la început.

Robert Erdei, agricultor: „Dacă vor mai veni în continuare ploi torenţiale, grâul care este culcat la pamânt o sa înceapă să intre într-un fel de putrefacţie”.

În Olt, aproape 5.000 de hectare cultivate cu grîu, porumb, orz şi floarea soarelui au fost distruse. Cele mai mari probleme sunt în oraşul Potcoava unde au fost afectate aproape 500 de hectare.

Deşi pagubele sunt însemnate, agricultorii vor fi despăgubiţi doar dacă aveau culturile asigurate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri