Cazul Ekeng | Cum a fost salvat Fabrice Muamba

Data publicării:
patrice muamba

În vreme ce Fabrice Muamba zăcea inconştient pe gazon la mijlocul unei partide de Cupă dintre Tottneham şi Bolton, iar spectatorii sperau ca strigătele lor să îi dea putere, medicul echipei Tottenham trecea la treabă.

Îmi amintesc că preţ de o secundă în timp ce îmi puneam mâinile pe pieptul lui m-am gândit: Asta e! Voi face manevre de resuscitare unui juctor de fotbal, pe un teren de fotbal”, spune Shabaaz Mughal, medicul echipei Tottenham.

Imediat, un fan al echipei adverse sărea să dea ajutor.

Sunt cardiolog şi mi-am dat seama că trebuie să fie vorba despre stop cardiac provocat de efortul fizic”, spune Andrew Deaner.

Fabrice Muamba a fost resuscitat 78 de minute şi şi-a revenit. La opt luni de la incident, fotbalistul a revenit pe stadionul unde a fost între viaţă şi moarte.

Când a păşit din nou pe gazon, ştia că îi datorează viaţa cardiologului care ţinea cu echipa adversă şi care a coborât din tribună să îl ajute.

Nu sunt mulţi ca el în lume pe care să te poţi baza. Nu îl ştiam înainte. L-am întâlnit la câteva zile după ce m-am trezit şi mi-a spus ce a făcut. Nu pot decât să îl asigur de respectul meu profund. Îţi sunt foarte, foarte recunoscător”, i-şa spus Fabrice Muamba medicului.

„Eşti drăguţ să spui acest lucru, dar cred că oricine ar fi fost acolo în acea zi, ar fi procedat în acelaşi fel. Toţi învăţăm acelaşi lucruri”, i-a răspuns Andrew Deaner.

Modest, cardiologul spune că şi fără el sportivul ar fi supravieţuit, pentru că sistemul de intervenţie medicală din fotbalul britanic este perfect pus la punct.

Dacă era să intri în stop cardiac în acea zi, Tottenham era cel mai bun loc.

Fiecare club trebuie să aibă un medic, un defibrilator lângă teren. Medicii de la ambele echipe aveau defibrilatoare şi mai era un al treilea pe ambulanţă.

O ambulanţă sta în aproierea tunelului de de intrare/ieşire pentru a putea ajunge în stradă fără a pierde timp preţios. Totul era ca la carte, iar medicii clubului şi fizioterapeuţii toţi fac un curs care include şi învăţarea manevrelor de resuscitare. Şi îl repetă în fiecare an”, spune Andrew Deaner. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri