Cinci ani de la un triplu dezastru

Data publicării:
Cutremur si tsunami Japonia 11 martie 2015 - Guliver GettyImages 3

La locală 14:46 (7:46, ora României), adică exact ora la care s-a produs cutremurul de magnitudine 9 care a declanşat un tsunami de proporţii şi a provocat accidentul nuclear de la Fukushima, mii de oameni s-au adunat pe coasta devastată de tsunami pentru a onora memoria celor aproape 19.000 de victime, dintre care majoritatea nu au pierit în cutremur, ci din cauza valurilor seismice care au urmat.

Premierul Japoniei, Shinzo Abe, şi împăratul Akihito au participat la o ceremonie oficială a avut loc la Tokyo.

Pe 11 martie 2011, un cutremur de magnitudine 9 se producea în largul insulei Honshu, cea mai mare din arhipelagul nipon. Mare parte din ţară a fost zguduită de cutremur, dar dezastrul adevărat abia urma: valuri seismice de până la 40 de metri înălţime au măturat oraşe întregi. Dintre cele aproape 19.000 de victime, peste 2.500 nu au fost găsite nici până azi.

Catastrofa a scos din funcţiune instalaţiile de răcire ale reactoarelor de la centrala nucleară de la Fukushima, provocând cel mai grav accident nuclear de la cel de la Cernobîl. În total, 470.000 de oameni au evacuaţi, iar peste 180.000 nu s-au întors nici acum la casele lor.

Dezastrul nuclear a lăsat urme greu de șters. Nivelul de radioactivitate în zonă rămâne ridicat. Zeci de mii de oameni nu se pot întoarce nici azi la casele lor, din cauza radiaţiilor.

Coșmarul din 11 martie 2011

La 11 martie 2011, 14:46 ora locală, un cutremur cu magnitudine 9 pe Richter zguduia adâncurile oceanului, la doar câteva zeci de kilometri de coastele de nord-est ale Japoniei. În mai puţin de o oră, valuri uriaşe, înalte de până la 40 de metri, invadau uscatul. În localităţile de coastă, oamenii îngroziţi au încercat să se pună la adăpost.

Intensitatea seismului a fost echivalentă cu forţa a opt mii de bombe atomice, iar unda sonoră provocată a fost detectată de unul dintre sateliţii de pe orbita terestră.

La sol, casele au fost făcute una cu pământul, iar automobile, trenuri şi vapoare au fost luate de ape ca nişte jucării.

După retragerea apelor, sute de cadavre au fost găsite pe plaje. Numai în oraşul Ishinomaki au murit patru mii de oameni. Iar dezastrul nu s-a oprit aici.

Cutremurul a produs întreruperea alimentării cu energie electrică a centralei nucleare de la Fukushima. Sistemele de răcire ale reactoarelor s-au oprit, iar unul dintre acestea a explodat. Alte două reactoare au suferit avarii în zilele următoare. Într-o oră, oamenii din zona centralei au fost expuşi la un nivel de radioactivitate cât într-un an. Peste 160.000 de persoane au fost evacuate. Săptămâni la rând, muncitorii rămaşi în interiorul centralei şi-au riscat viaţa pentru a răci reactoarele şi pentru a împiedica scurgerile de apă radioactivă în ocean. La cinci ani de la dezastru, multe dintre rudele victimelor încă îi mai caută pe cei dragi şi speră să îi revadă într-o zi.

Sper să o găsesc pe fiica mea, Yuna, pentru că există o şansă întotdeauna ca ea să fie găsită undeva. Atât timp cât mai pot rezista, voi continua să o caut”, spune Norio Kimura, locuitor din Fukushima

Am avut timp să o îmbrăţişez pe Erika şi să îmi cer scuze, am ţinut-o în braţe şi i-am spus că îmi pare rău. Cât despre Kotaro, nu am reuşit să fac acest lucru. Aşa că îmi doresc să îl strâng în braţe şi să îmi cer scuze”, mărturisește cu durere Takayuki Ueno, locuitor din Fukushima.

A fost cea mai gravă catastrofă nucleară civilă, după dezastrul de la Cernobîl din 1986. Autorităţile susţin că în prezent situaţia este stabilă la Fukushima, dar va fi nevoie 40 de ani pentru curăţarea zonei. În plus, riscul de cancer este crescut, pentru localnici. Copiii sunt cei mai expuşi. În cazul lor, riscul îmbolnăvirii de cancer tiroidian a crescut cu 70%.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri