Cod galben de ninsori. Drumuri închise și turiști blocați

Data actualizării: Data publicării:
iarna zapada ninsoare vant
ANM a emis o avertizare nowcasting Cod portocaliu de ninsorare și viscol.

Zăpada a izolat complet staţiunea montană Rânca timp de mai bine de trei ore, unde în acest moment sunt peste 3.000 de turişti. Probleme sunt şi pe alte drumuri naţionale, unde s-a format gheaţă. Pe Valea Prahovei, traficul a fost deviat de pe DN1 pe DN1 A, din cauza vizibilității reduse. Şoferii spun că nu au văzut niciun utilaj de deszăpezire în stradă. În oraşul Baia Mare oamenii se plâng că şi-au curăţat străzile singuri. Edilii de acolo au şi o explicaţie: a fost o situaţie de urgenţă.

ACTUALIZARE: Drumul spre Rânca a fost redeschis, a transmis Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), începând cu ora 20.15. 


 

Pe drumul naţional 66, toate maşinile şi camioanele s-au oprit în zona oraşului Petroşani, din cauza stratului gros de zăpadă şi polei care acoperea şoseaua. Au fost şi şoferi care au încercat să meargă mai departe, dar au ajuns în şanţ. a fost îngreunat ore bune din cauza ninsorii abundente şi a zăpezii viscolite. Zeci de maşini şi camioane au rămas blocate pe marginea drumului pentru că nu au mai putut înainta.

„Ieşirea din Petroşani spre localitatea Băniţa a fost una dintre zonele care au creat astăzi cele mai multe probleme. Din cauza zăpezii adunate pe şosea, şoferii de tiruri au fost nevoiţi să tragă pe dreapta pentru a pune lanţuri pe roţi”, relatează Andrada Velciov, reporter Digi24.

„Mulţi au greutate, ori sunt goi şi nu au aderenţă bună pe zăpadă, aia e problema. Aşteptăm să deszăpezească să putem urca, că nu avem greutate”, spune un șofer.

„N-au dat deloc cu sare, numai cu nisip, de la prima oră au dat cu nisip, dar sare – gram”, se plânge alt șofer.

Viscolul puternic a închis drumul către staţiunea Rânca, dinspre Novaci. Niciun turist nu mai poate urca sau coborî. În plus, pe drum s-a format un strat serios de gheaţă.

Probleme au fost şi în staţiunea Straja din Hunedoara. Dacă unii şoferi se plâng că drumarii n-au curăţat drumul, alţii nu au pe cine să dea vina: au plecat la munte cu cauciucuri de vară. Pentru toţi, însă, drumul a fost un test de îndemânare la volan.

După mai bine de 12 ore de viscol, circulaţia în pasul Gutâi din Maramureş a fost aproape paralizată. Tirurile au fost trase pe dreapta.

„Avem o restricţie pentru autovehiculelele de peste 7,5 tone. O să vă rugăm să aşteptaţi până se ridică restricţia”, le-au spus polițiștii șoferilor.

Nici în oraş nu a fost mai bine. La Baia Mare şoferii şi-au croit cu greu drum pe aleile dintre blocuri, dar şi pe bulevardele principalele.

Este groaznic, m-am trezit la 7, mi-am curăţat strada, evident că nu era absolut nimic curăţat în rest, abia am ieşit”, spune o localnică.

Edilii au o explicaţie. Contractul a fost semnat abia acum două zile. Cum la ultimele două licitaţii a venit o singură firmă, aceea a câştigat.

Este o situaţie de urgenţă, a nins în Baia Mare undeva la 25 de centimetri, spre zona de munte chiar 30-40 de centimetri. Pe timpul nopţii au fost utilajele cu lamă pe străzile din oraş. Nu s-a reuşit îndepărtarea în totalitate.

Contractul a fost dat prin atribuire directă şi firma primeşte bani pentru fiecare intervenţie.

Meteorologii au emis avertizare de cod galben până sâmbătă la ora 2:00 dimineaţa este în vigoare o nouă alertă cod galben de vreme rea, valabilă pentru mai mult de jumătate din țară. Pentru zonele de munte din mai multe județe a fost emis cod portocaliu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri