GALERIE FOTO & VIDEO. Mii de persoane la comemorarea #Colectiv

Data actualizării: Data publicării:
Participanți la Marșul Chitarelor, eveniment în memoria victimelor din Colectiv
Marșul pentru Colectiv a fost organizați și în anii precedenți | Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

La un an de la incendiul din Colectiv care a curmat 64 de vieţi, în Capitală a avut loc un marş în memoria victimelor. Marșul a început din Piaţa Universităţii către locul tragediei. Și în fața fostului club Colectiv oamenii au venit încă de dimineaţă, ca să aducă flori şi lumânări. Acolo a fost dezvelit şi un monument ridicat în memoria victimelor.

161030_COLECTIV_MARS07_INQUAM_Octav_Ganea
Inquam Photos/ Octav Ganea

ACTUALIZARE 19.10. Sute de oameni sunt încă în faţa Clubului Colectiv.

Mii de oameni au trecut în timpul zilei pentru a aprinde lumânări şi pentru a aduce flori.

Sunt persoane de toate vârstele, bunici care le explică nepoţilor de ce sunt acolo şi ce s-a întâmplat în urmă cu un an. Au fost prezenţi şi răniţi din Colectiv, veniţi pentru a-şi comemora rude, prieteni care nu au supravieţuit.

S-au auzit cuvintele „corupţie”, „schimbare, reguli încălcate”.

Mulţi au spus că sunt nemulţumiţi pentru că, la un an de la tragedie, încă nu au fost identificaţi vinovaţii.


La un an de la tragedie, rănile nu s-au închis încă pentru cei care şi-au pierdut apropiaţii în teribila noapte de 30 octombrie 2015.

Daria Chiş, o tânără de numai 14 ani a venit din Slatina împreună cu mai mulţi prieteni pentru marşul dedicat memoriei celor din Colectiv. După tragedia de acum un an, ei au iniţiat un grup de voluntari intitulat „Ne pasă”.

Poate schimbăm mentalități”, speră Daria.

Tinerii prezenţi la marş au vorbit din nou despre o nevoie de schimbare în societatea românească.

Un mesaj de solidaritate a ţinut să transmită şi ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Paul Brummel.

Din Piaţa Universităţii, participanţii au plecat într-un marş tăcut spre Piata Unirii, pe Aleea Dealul Mitropoliei, apoi pe Calea Şerban-Voda, Splaiul Unirii - Bulevardul Mărășești şi până la sediul Colectiv. Tinerii manifestanţi au purtat banderole albe în semn de solidaritate. Mai toţi aveau în mână lumânări sau flori.

ACTUALIZARE ORA 15:00 Sunt peste 5.000 de oameni care participă la marş şi se îndreaptă către Colectiv, unii cu lumânări în mâini.

mars colectiv - georgel colectiv oameni comemorare colectiv comemorare 1 an - georgel

Foto: Digi24

O bună parte dintre cei care au pornit în marş au ajuns la fosta fabrică Pionierul şi aprind, ordonat, în tăcere, o lumânare. Mai multe persoane au afişat o bucată de pânză albă pe care scrie „A trecut un an, nimic nu s-a schimbat”. La un moment dat, au fost lansate în aer 64 de baloane albe, în memoria celor 64 de tineri care au murit.

ACTUALIZARE ORA 14:30 Oamenii care se strînseseră în Piaţa Universităţii au pornit, în marş, spre clubul Colectiv, în jurul orei 14:00.

E o manifestaţie în tăcere, la un an de la tragedia din cauza căreia 64 de tineri au pierit.  Un gest prin care mii de româno vor să atate că nu au uitat ce s-a întâmplat în seara de 30 octombrie 2015. 

Poliția a indicat că sunt 2.000 de participanți, dar numărul pare să fie cel puțin dublu, potrivit corespondentului Digi24. Coloana s-a pus în mișcare și ocupă tot spațiul dintre Universitate și Piața Unirii. Se merge încet, se merge în tăcere, sunt foarte mulți oameni care au flori în mână, unii dintre ei flutură tricolorul, alții își strâng discret de mână copiii. Poartă pe braț o banderolă albă, în semn de solidaritate.

Sunt multe persoane care nu i-au cunoscut pe cei care au avut de suferit de pe urma tragediei din Colectiv, dar consideră că e o datorie de onoare să iasă în stradă, în tăcere, și să tragă un semnal de alarmă. 

Participanții sunt însoțiți de un cordon de jandarmi, iar poliția rutieră dirijează circulația, dar nu au fost incidente.


 

Participanții la marș vor pleca la ora 14 din Piața Universității către fostrul club Colectiv. Marșul va duce la restricții de circulație în București, cele mai multe fiind în zona pieței Bucur, până la ora 23.00.

Câteva sute de oameni s-au strâns duminică dimineața și în fața fostului club Colectiv pentru a comemora victimele tragicului accident.

În piațeta din fața fostei fabrici Pionierul a fost dezvelit și un monument dedicat victimelor, ridicat de una dintre asociațiile înființate pentru suportul răniților și a familiilor victimelor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri