Comandorul Neculai Chiriță, la finalul unei cariere de excepție

Data publicării:
comandor elicopter

Vara anului 2014, judeţul Vâlcea. Zeci de oameni au rămas izolaţi, după ce casele lor au fost înconjurate de ape. Comandorul Neculai Chiriţă e la manşa elicopterului, într-o nouă misiune pe viaţă şi pe moarte. Pilota contratimp alături de colegii săi, pentru a-i salva la timp pe toţi cei care se refugiaseră pe acoperişurile caselor, speriaţi de furia apelor. În peste 6 mii de ore de zbor, eroul Neculai Chiriţă recunoaşte că a uitat numărul celor care-i datorează viaţa.

Neculai Chiriţă, comandor: „ Acolo într-o zi am cules efectiv oamenii de pe acoperişuri pentru că apa era undeva la coama casei. Erau sus pe acoperişuri. Nu aveam dotare cu troliu. Am folosit o coardă de alpinist cu un jandarm şi efectiv el lua persoana în braţe fiind atârnat de elicopter.”

„Turnule 110 cu referinţă 10 solicităm pornirea motoarelor pentru un punct fix şi un tur de pistă. ”

În ultimul zbor, înainte de pensionare, comandorul nu a mai salvat pe nimeni. Conform tradiţiei, zborul a fost salutul de adio pentru colegi.

Comandor Ştefan Puiu, adjunct Inspector General de Aviaţie: „Am început împreună în 92 şi a fost o onoare pentru mine şi o plăcere ca ultimul zbor să îl facem împreună.”

Camelia Bugeanu, pilot IGAV: „Cu siguranţă o să mai vină pe la noi poate chiar o să-i mai cerem sfatul pentru că un aviator chiar dacă iese la pensie inima îi rămâne la aviaţie.”

Cristian Ion, comandor șef: „Un om extraordinar, un profesionist adevărat şi unul dintre oamenii pe care m-am bazat foarte mult.”

Comadorul Neculai Chiriţă are la activ peste 2.500 de ore de zbor pe elicopterele SMURD şi aproape 4 mii de ore de zbor pe elicoptere de tip IAR 316 sau MI 17. Zeci de piloţi au învăţat să piloteze avându-l la manşă pe comandorul astăzi pensionar.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri