Fraţi căutaţi de poliţia din România şi SUA

Data actualizării: Data publicării:
tatal si copii6

Doi copii cu dublă cetăţenie sunt căutaţi de poliţiştii americani şi români. Mama acestora îl acuză pe tatăl minorilor, şi el român cu cetăţenie americană, că i-ar fi răpit pe cei mici acum un an, după ce femeia a obţinut custodia totală peste Ocean. În România cei doi împart custodia copiilor. În timp ce poliţiştii români îi caută pe copii, care sunt daţi în urmărire peste Ocean, tatăl lor publică regulat imagini şi fotografii cu ei pe facebook. Mai mult, bărbatul anunţă din când în când şi unde se află.

Maria s-a căsătorit cu Roberto Vlad acum 12 ani. Au plecat peste Ocean convinşi că îşi vor găsi acolo fericirea. El lucra la o companie de aparatură medicală, iar ea la o casă de bătrâni. După naşterea celui de-al doilea copil, în 2009, relaţia dintre soţii Vlad a început să se deterioreze, aşa că patru ani mai târziu femeia a decis să divorţeze.

Maria Vlad, mama copiilor: „Ne certam tot timpul şi de acolo au decurs lucrurile din ce în ce mai rău”

Înainte de finalizarea divorţului, intentat în Statele Unite, instanţa a hotărât ca soţii să împartă custodia copiilor. În acea perioadă femeia a venit cu minorii în România. La un moment dat, soţul i-a luat la el pentru a petrece cele două săptămâni stabilite de judecători. Era octombrie 2015.

Maria Vlad, mama copiilor: „A profitat de situaţie, a lăsat-o pe mama în casă, aşteptând. El deja ajunsese în Severin”.

De atunci, Maria spune că nu şi-a mai văzut copiii. A început un nou război în instanţă. Mai întâi în Statele Unite, unde judecătorii i-au acordat custodia totală asupra minorilor. Cu decizia în mână a cerut ajutorul poliţiei, care i-a dat pe copii în urmărire. În România lucrurile au mers mai greu. Abia în luna iunie o instanţă i-a încredinţat minorii. Pentru a obţine custodia totală mai are de aşteptat până în noiembrie, când magistraţii vor decide dacă recunosc hotărârile colegilor din Oregon. Chiar şi aşa, pe baza deciziei executorii, femeia a cerut ajutorul poliţiei române.

Potrivit avocatului mamei, copiii sunt în posesia tatălui din luna octombrie a anului trecut, deși minorii au fost încredințați mamei.

Niculae Niţulescu, avocatul mamei copiilor: „În dec 2015, s-a dat o hotărâre de Curtea de Apel din Oregon, SUA, prin care s-a desfăcut căsătoria, iar minorii au fost încredinţaţi mamei. Mama a venit în România la mama ei în vizită, pentru o nuntă. Tatăl a aflat și a venit și el, anul trecut în octombrie. Au mers la notariat pentru rezolvarea unei probleme cu locuinţa comună și tatăl a plecat cu copiii la un magazin pentru a le lua ceva de mâncare, rămânând mama la notariat. S-a întâmplat un incident, în sensul că a refuzat să restituie copiii. S-a sesizat poliţia. Au fost conduși la sediul poliției. Unul dintre polițiști a întrebat copiii unde vor să meargă și ei au zis că merg cu tata. Înainte, tata le zisese că o să vina mama cu bodyguarzi și o să-i bată, și o să-i ia, și probabil astfel i-a înspăimântat pe copii. Din octombrie anul trecut, copiii sunt în posesia tatălui. Nu are dreptul să-i aibă. Are dreptul doar la 2 ore pe săptămână să-i viziteze, sub supravegherea unui specialist. Din octombrie anul trecut sunt în posesia tatălui. A refuzat să-i restituie, deși Tribunalul Bucureşti a dat o hotărâre definitivă prin care era obligat ca, în 2 săptămâni de la luarea la cunoștință a hotărârii, să restituie copiii. Sesizări au fost făcute la poliție. Sunt peste 10-15. Problema nu e rezolvată. S-a făcut dosar de executare silită. Copiii au fost dați în urmărire generală pentru dispariţie şi urmează să fie găsiţi.”

Dan Pescaru, avocat: „În momentul ăsta au situaţie oarecum de fugari pentru că sunt ascunşi. Până la urmă ei nu pot să benficieze de educaţie pentru că, dacă se vor duce la şcoală îi va vedea cineva şi va anunţa poliţia , iar poliţia va pune în executare hotărârea judecătorească”.

În timp ce poliţiştii din America şi din România îi caută pe copii tatăl postează regulat imagini şi informaţii pe Facebook. Bărbatul susţine că a fost dorinţa copiilor de a rămâne cu el: „Mare nedreptate. Un an din viața mea pierdută şi copiii ăștia și peste $40,000 în cheltuieli după ce m-a lăsat fără nimic. Copiii ăștia au suferit şi suferă mult din cauza ei şi nu vrea sa înceteze. Să lase copiii in pace. Ei au ales sa stea cu mine şi o să ne judecăm în tribunal în România”.

Mădălina Viziru, purtător de cuvânt al IPJ Mehedinţi: „Copiii au fost căutaţi la domiciliul unde tatăl a declarat că poate să primească corespondenţa. Însă au fost extinse verificările pe întreaga suprafaţă a judeţului Mehedinţi, precum şi în zonele adiacente judeţului”.

Poliţia Română a trimis în Mehedinţi o echipă de specialişti din Bucureşti, pentru a ajuta la găsirea celor doi minori. Şi Direcţia pentru Protecţia Copilului din judeţ a început o anchetă în acest caz.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri