Crima de la metrou. Suspecta ar putea fi liberă în câțiva ani

Data publicării:
captura suspecta femeie impinsa la metrou 2 121217

Suspecta în crima de la metrou are probleme psihice evidente și avea, cel mai probabil, o fixație pentru femei tinere pentru că le asocia cu o persoană care i-ar fi făcut rău la un moment dat. Ea ar putea fi internată la psihiatrie, dar ar putea fi din nou în libertate în câțiva ani, spune expertul criminolog Dan Antonescu.

„La comiterea acestei crime au concurat mai mulți factori favorizanți. Femeia avea probleme psihice recunoscute și se încercase un tratament. Ea a fost internată în Spania pentru o depresie cauzată – din ce am aflat din presă - de o denigrare făcută la adresa ei de către o cunoștință. De aici, bănuiesc eu, și fixația făcută către femei tinere. Avem de-a face cu un tipar al victimelor: femei tinere cu o fizionomie probabil asemănătoare cu ceea ce avea în mintea ei referitor la un dușman”, a spus expertul.

El a amintit de relatările din presă potrivit căreia fratele femeii s-a declarat „disperat” de comportamentul ei și că și-a chemat părinții și fratele la poliție pentru fapte închipuite de ea, care s-ar fi întâmplat în urmă cu 30 de ani.

„Chiar mama ei a declarat că a încercat acum două luni să o interneze, dar n-a găsit înțelegere la cei care ar fi putut să hotărască o internare forțată, la cadrele medicale care ar fi putut să o primească într-o unitate spitalicească de profil și să o supună unui examen, unui tratament, în așa fel încât această femeie să nu devină un pericol pentru cei din jur”, a spus Dan Antonescu.

Magdalena Șerban, acuzată că a împins pe șinele metroului o tânără de 25 de ani, va fi expertizată psihiatric, pentru a se stabili dacă avea discernământ în momentul comiterii crimei.

Dacă se va ajunge la concluzia că nu avea discernământ, ea urmează să fie internată într-o unitate pishiatrică, în urma unei hotărâri judecătorești. Acolo ar urma să fie supusă unui tratament de specialitate, spune expertul criminolog.

„Acest tratament va dura foarte mult și nu se știe dacă va avea avea efectul scontat. Dacă se constată o ameliorare serioasă e foarte posibil ca dupa câțiva ani de tratament și supraveghere a ei să fie pusă în libertate dar cu obligarea din partea familiei de a o supraveghea, de a-i asigura medicația și, în momentul în care ar observa că iar apar dereglerări în comportament, ea să fie internată din nou”, a spus Dan Antonescu.

Expertul spune că lipsa acestui tratament este una din cauzele crimei de la metrou. „Una e să avem de-a face cu un om cu probleme psihice și el să beneficieze de un tratament din partea sistemului sanitar și de o initiațivă din partea familiei, care să ducă această ființă către o unitate medicală, or ea n-a beneficiat de așa ceva. Până și în Codul penal se spune că pentru a putea fi internat într-o unitate medicală, un om cu probleme psihice trebui să-și dea acordul. Mi se pare o chestie extrem de ciudată. Sunt probleme în legislația în domeniu, în felul în care e aplicată, și mai ales sunt probleme cu numărul de paturi, locuri în astfel de unități”, a spus Dan Antonescu.

„Trebuie să recunoaștem, foarte mulți dintre semenii noștri au niște problmeme și mulți le recunosc, alții - nici ei, dar nici familiile lor, dintr-o jenă pe care o interpretată greșit, refuză să se prezinte la un psiholog sau psihiatru”, a mai spus Dan Antonescu.

O tânără în vârstă de 25 de ani a murit marţi seară, în staţia de metrou Dristor. Ea a căzut în faţa unei garnituri de metrou, iniţial suspectându-se că a fost vorba despre o sinucidere. Poliţia Capitalei a anunţat, după câteva ore, că tânăra a fost de fapt împinsă de o altă femeie şi a făcut publice imagini cu aceasta.

Femeia încercase un gest similar în staţia Costin Georgian, cu puţin timp înainte, când a împins o altă tânără, dar aceasta nu a păţit nimic. Fata agresată la staţia Costin Georgian a făcut reclamaţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri