Depozit de documente în flăcări. Pompierii încă lucrează după 20 de ore

Data actualizării: Data publicării:
Incendiu Darasti Ilfov 260517 (1)

Sunt circa 20 ore de la izbucnirea incendiului din Ilfov, de la un depozit de arhivare. Nu mai sunt flăcări acum, dar focul arde în continuare mocnit. O hală de 1.000 de metri pătraţi, plină cu documente, a luat foc. Este vorba despre arhivele mai multor companii şi bănci. Peste o sută de pompieri au intervenit pentru stingerea focului. Din fericire, nu au fost victime.

ACTUALIZARE: Ştefan Ecxarcu, directorul companiei de arhivare, a declarat că în depozit erau facturi sau avize de la mai multe companii private.

„Documentele afectate erau pe suport clasic, o parte erau pe suport electronic. (...) O parte din documente le-au pierdut, dacă nu sunt stocate în mediu electronic. Depozitele sunt asigurate, avem situaţia stocată online, vom şti care sunt docuemntele arse și apoi vom putea spune care vor fi despăgubirile”, a precizat el, adăugând că asigurarea este de 500.000 de euro.

Directorul companiei a mai spus că a investit 400.000 de euro pentru a dota halele cu sistem de stingere, însă cea care a izbucnit incendiul nu era încă protejată, lucrările de instalare a sistemului rapid de stingere fiind încă în lucru.

Printre clienţii companiei se numără Piraeus Bank, Banc Post, Omniasig, Leroy Merlin, Pepsico, Arabesque și BCR Asigurări de viaţă.


Alarma a fost dată de un paznic al depozitului. Văzuse fum şi a alertat imediat pompierii. Focul a cuprins iniţial o suprafaţă de 400 de metri pătraţi, însă flăcările s-au extins cu repeziciune şi au cuprins toată hala.

„Flăcările la depozit ajung și la 15 metri. Este cu neputință ca pompierii să se apropie de zonă, mai ales pentru că întreaga structură este una metalică și în orice moment există riscul ca depozitul să se prabușească. De la un minut la altul sunt aduse în ajutor noi echipaje de pompieri iar misiunea acestora este extrem de dificilă. Apa adusă prin autospecile este urcată cu ajutorul autoscărilor și de la înălțime este aruncată, pentru a încerca să limiteze pagubele”, asta relata aseară Cristian Popa, reporter Digi24.

Intervenţia pompierilor a fost cu atât mai dificilă cu cât în depozit erau cantităţi mari de documente - peste 285.000 de metri liniari, calculatoare, unităţi şi echipamente de stocare.

Flăcările au depășit partea superioară a acoperilului cu 3-4-5 metri. Acoperișul a fost distrus în totalitate și după cum se prezintă pereții laterali ai construcției, e foarte probabil ca și aceștia să cedeze”, a declarat Daniel Vasile, purtător de cuvânt ISU Bucuresti-Ilfov.

Reprezentanţii depozitului spun că nu ştiu de la ce ar fi putut porni focul.

Investigăm și noi, vrem să știm care sunt cauzele producerii acestui eveniment tragic. Clienții și toti cei care au avut de suferit pagube vor fi despăgubiți. Noi vom fi trasparenți cu tot ce găsim”, a spus Ștefan Ecxarcu, directorul companiei de arhivare.

Compania de arhivare care deţine depozitul investise recent într-un sistem performant antiincendiu, pe bază de gaz inert, dar care nu funcţiona în toată hala.

Este implementat deja în două depozite și urma să fie implementat în toate. Sistemul respectiv nu ar fi permis să se întâmple un astfel de incident”, a mai adăugat Ștefan Ecxarcu, directorul companiei de arhivare.

Autorităţile investighează acum cauzele izbucnirii incendiului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri