Dezinformări comuniste în cazul Gheorghe Ursu

Data publicării:
gheorghe ursu-1

Politicieni și personalități ale lumii culturale din Statele Unite și Franța au cerut explicații despre situația disidentului Gheorghe Ursu de la autoritățile române, arată probele strânse de procurorii militari și ajunse acum pe masa Înalte Curți de Casație și Justiție.

După arestarea lui Gheorghe Ursu, în 1985, familia disidentului a încercat să obţină răspunsuri din partea autorităţilor române. Aşa că pe masa Departamentului Securităţii Statului şi a ministrului de Interne au ajuns solicitări venite, prin intermediul ambasadelor României, atât din Statele Unite, cât şi din Franţa.

Fostul congresman Sidney Yates a fost unul dintre cei care a cerut explicaţii despre arestarea lui Gheorghe Ursu, iar în informarea transmisă în ţară, ambasadorul român la Washington atrăgea atenţia că semnatarul scrisorii trebuie să primească un răspuns, fiind unul dintre cei mai influenţi membri ai Camerei Reprezentanţilor.

Câteva zile mai târziu, senatorul Lee Hamilton a scris, la rândul său, autorităţilor române.

„Înţeleg că a dispărut de la biroul său pe 21.09.1985, că este reţinut de Securitatea Română... Cer ca autorităţile române să revadă cazul şi să-l elibereze grabnic”, a scris senatorul, potrivit rechizitoriului întocmit de Parchetul General.

În noiembrie 1985, un alt senator, membru al Comisiei de Afaceri Externe a Congresului, a scris autorităţilor române.

„Din ziua arestării, membrilor familiei lui Ursu Gheorghe Emil din România li s-a interzis să-l vadă sau să vorbească cu autorităţile române în legătură cu cazul lui, în ciuda încercărilor continue şi zilnice. Înţeleg că domnul Ursu Gheorghe Emil este reţinut fără o acuzaţie validă şi i se interzice să-şi vadă familia sau avocatul. Familia mi-a comunicat îngrijorarea lor că este ţinut în detenţie abuzivă şi izolare totală. Nu pot lăsa acest caz neobservat! Fiţi sigur că nu voi înceta persistenţa până când această situaţie e rezolvată. Aştept răspunsul Guvernului dumneavoastră. Promptitudinea dumneavoastră în această situaţie va fi apreciată...", a scris la acea vreme senatorul Mark Siljandor.

Ministerul Afacerilor Externe, unde au ajuns toate telegramele trimise în ţara de ambasadorul român la Washington, a cerut imediat ministrului de Interne Gheorghe Homoştean explicaţii. Pentru a-i linişti pe politicienii americani, fostul şef al Internelor îşi asuma o notă întocmită de şefii Securitaţii din care reiese că inginerul Gheorghe Ursu era cercetat pentru că ar fi cumpărat valută ilegal.

Documentele sunt acum probă în dosarul trimis în judecată de procurorii de la Parchetul General.  

Citiți și:
Tudor Postelnicu, fost șef al Securității, trimis în judecată în „cazul Ursu”
Fiul disidentului anticomunist Gheorghe Ursu, în greva foamei: „Am ajuns efectiv la exasperare” 
 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri