Doi alpiniști, dați dispăruți în Munții Retezat

Data actualizării: Data publicării:
munti zapada

Doi alpinişti din Craiova au fost daţi dispăruţi în Munţii Retezat. Au urcat pe creasta sâmbătă dimineaţă şi ar fi trebuit să revină la cabană înainte de lăsarea serii. Salvamontiştii au oprit căutările începute duminică dimineaţă, din cauza viscolului.

Din cauza viscolului şi a ceţii, cei doi alpinişti din Craiova, care au fost daţi dispăruţi în Munţii Retezat, vor mai fi căutaţi abia de luni de salvamontişti. 

Duminică dimineață a plecat o echipă de șapte salvatori în căutarea alpiniștilor dispăruți, însă din cauza condițiilor meteo nefavorabile, căutările au fost oprite. În munții Retezat ninge și există pericol de avalanșă.

”Condiţiile meteorologice sunt unele aspre, pe munte. Ninge, iar zăpada este viscolită. Echipele noastre de salvare care au pornit în cursul dimineţii după cei doi alpinişti daţi dispăruţi s-au întors epuizate. În niciun caz astăzi (duminică - n.r.) nu vom relua căutările şi asta din cauza vremii. Mâine dimineaţă (luni - n.r.) vom trimite mai multe echipaje, aproximativ 20 de oameni, în mai multe puncte unde presupunem că s-ar fi adăpostit cei doi”, a declarat Ovidiu Bodean, potrivit News.ro.

Bodean a mai spus că, deşi autorităţile locale şi judeţene au solicitat Ministerului Afacerilor Interne intervenţia unui elicopter pentru căutarea celor doi dispăruţi, acest lucru nu este posibil.

”Este periculoasă ridicarea unui elicopter în zonă. Vizibilitatea este foarte redusă, iar condiţiile meteo sunt periculoase pentru acesta. Şi oricum, dacă cei doi alpinişti s-au adăpostit undeva, e mai greu să fie văzuţi din elicopter. Cea mai bună intervenţie e la picior”, a spus şeful Salvamont Hunedoara.

Este posibil ca cei doi alpiniști dispăruți să se fi adăpostit la refugiul Bucura, care este aproape de zona unde aceștia au dispărut,  spune Ovidiu Bodean, șeful Salavamont Retezat-Hunedoara.

Zona în care cei doi s-au rătăcit este una de creastă, la 2.000 de metri altitudine.

Alpinștii aveau echipament tehnic, dar au fost surprinși de vremea nefavorabilă. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri