Dolj | Dispensar, fără reparații de 80 de ani

Data publicării:
dispensar

Dispensarul medical din Terpeziţa pare la prima vedere abandonat. Scările care duc la clădire sunt distruse(, tencuiala este căzută, bucăţi din acoperiş stau să cadă, prin tavan se poate vedea cerul, iar panoul care anunţă că acolo este un cabinet este scrijelit.

Pacienţii care vin la cabinetul medicului de familie din Terpeziţa se tem pentru viaţa lor. Atât bucăţi din acoperişul clădirii cât şi din tencuiala de pe ziduri se pot desprinde şi îi pot răni în orice moment.

Pacient: Păi a mai fost căzut şi ăla dar a mai făcut doamna doctor, a mai făcut tavanul ăla, dar e şi ăla cam gata să ducă.
Reporter: Vă e teamă când treceţi pe aici?
Pacient: Normal. Îţi cade în cap, aici te lasă.
Un alt pacient: Ce pot eu să spun? Cum vedeţi dumneavoastră aşa vedem şi noi.

Singurul medic de familie din comună munceşte în acest cabinet de mai bine de 35 de ani. Spune că de zece ani tot cere primăriei să găsească o soluţie.

Astea nu sunt condiţii. Astea sunt condiţii de lucru? Dacă dumneavoastră vi se par. Şi oamenii sunt disperaţi, dar nu au curaj să vorbească. Le e frică. Aerul e irespirabil, pereţii cad pe noi, scările sunt aşa cum sunt”, spune Elena Nae, medic de familie în Terpeziţa.

În decursul acestei luni, ca urmare a unei solicitări din partea Ministerului Sănătăţii, se efectuează un control tematic la cabinetele de medicină de familie, atât din mediul urban şi rural, şi Dispensarul din Terpeziţa va fi controlat în acest sens”, spune Ştefan Popescu, director DSP Dolj.

Autorităţile locale au început să facă, de la zero, un nou dispensar, acum doi ani. Dar e departe de a fi gata din lipsă de bani.

Constantin Anghel, viceprimar: Nu se ştie dacă se va finaliza anul acesta.
Reporter: Dar actualul dispensar în ce condiţii funcţionează?
Constantin Anghel: Nu are autorizaţie nici ăla.
Reporter: Clădirea este degradată.
Constantin Anghel: Da, şi nu se poate investi în ea. Nu se mai pot baga bani în ea. Aia, numai dărâmată...

Dispensarul medical din Terpeziţa a fost construit în anul 1935, pe un teren donat de un boier din localitate.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri