Elicopter SMURD prăbușit. Autoritățile române ar putea prelua controlul anchetei

Data publicării:
elicopter smurd prabusit ISU Moldova FB

„Aseară și azi-noapte târziu s-a finalizat un protocol între Parchetul din România și cel din Republica Moldova care să permită specialiștilor români să participe la anchetă și nu doar să asiste. Autoritățile moldovedne ar fi chiar de acord ca autoritățile române să preia complet controlul anchetei”, a spus premierul Dacian Cioloș.

Sunt mai multe ipoteze pe care anchetatorii le iau în calcul. Prima şi cea mai plauzibilă este legată de condiţiile meteo nefavorabile. În accidentul aviatic care s-a produs ieri, în apropiere de localitatea Haragîş, patru persoane şi-au pierdut viaţa. Este vorba despre pilotul elicopterului, copilotul, un medic şi un asistent SMURD.

Zona în care s-a produs accidentul va rămâne izolată până când procurorii vor inspecta epava elicopterului.

„Se face cercetare la fața locului, perimetrul este păzit, sunt ridicate urmele, rămășițele, ceea ce a rămas de la elicopter”, a explicat Victor Zacrevschi, şeful Inspectoratului de Poliţie din Cantemir.

El a precizat că epava este distrusă complet, astfel că ete posibil ca la impactul cu solul să se fi produs o explozie.

„Imediat după ce am intrat în posesia informaţiilor, după accident, am declanşat urmărire penală şi investigăm incidentul sub aspectul de încălcare a regulilor de securitate a circulației și exploatare a transportului aerian. Incident cauzat cu urmări grave”, a spus Eduard Harunjen, procurorul general interimar al Republicii Moldova.

Martorii spun că elicoperul zbura destul de jos, a atins copacii şi s-a prăbuşit. Imediat după impact, aparatul de zbor a luat foc.

Era ceață puternică, ploaie puternică, vânt. Presupun cetățenii că ar fi căutat un loc de a se așeza, din vuietul straniu al motorului elicopterului, căuta loc a se așeza”, a povestit Iurie Bălănuţă primarul localităţii Haragîş.

„Când am sosit acolo nu mai puteai să salvezi pe nimeni. Nu te puteai pune în pericol să salvezi pe cineva. Dar mi se pare că cineva mai dădea semne de viaţă”, spune un martor.

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a decis ca astăzi să fie declarată zi de doliu național în memoria echipajului elicopterului SMURD

„Au decedat patru eroi, pentru că sunt adevăraţi eroi pentru noi, cei din Republica Moldova. Sunt cei care şi-au pierdut viaţa având vocaţia să salveze alte vieţi omeneşti. A fost cea de-a 20-e misiune a SMURD-ului în Republica Moldova”, a spus Pavel Filip, premierul Republicii Moldova.  

Citiți și:

Elicopter prăbuşit | Ultima misiune
CRONOLOGIE. Alte accidente cu elicoptere SMURD sau cu echipaj medical
Echipajul elicopterului SMURD prăbuşit însuma zeci de ani de experienţă medicală şi de zbor

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri