EXCLUSIV. Alina Cojocaru: În lume, limba de conversaţie în balet este engleza, nu româna

Data publicării:
opera repetitii FB-2

Dan Turturică: Mă întorc un pic la una dintre temele care a constituit un subiect al neînţelegerii. Unul dintre marile lucruri care i s-au reproşat lui Johan. Respectiv că nu vorbeşte decât în engleză. Este adevărat?

Alina Cojocaru: Mi se pare foarte frumos din partea lui să propună engleza, pentru că ar fi putut propune daneza. După aceea, balerinii ar fi putut propune româna. Dar aşa, engleza mi se pare destul de corect să fie un teren de mijloc.

Dan Turturică: N-ar fi fost o variantă să folosească un interpret?

Alina Cojocaru: Să ştiţi că tot timpul, la întâlnirile dintre Johan şi artişti, a fost un interpret şi tot timpul a întrebat dacă e nevoie de interpret la aceste întâlniri. Şi în sala de repetiţii a fost o discuţie dacă este nevoie de interpret, dar nu a cerut nimeni. Toţi balerinii au spus că sunt de acord să vorbească în engleză.

Dan Turturică: Dar cum se întâmplă, de exemplu, la Baletul Operei Regale din Londra? Că bănuiesc că aveţi invitaţi, fie artişti, fie regizori, care nu vorbesc foarte bine engleză...

Alina Cojocaru: Să ştiţi că Johan a fost... Este un director, pentru că chiar şi dacă nu este aici el, rămâne un director a cărui uşă este mereu deschisă. Cei care au avut plângeri sau nemulţumiri au putut oricând să se ducă la el. Sunt sigură că dacă la un moment dat un artist român nu ar fi înţeles ce i-ar fi spus un coregraf englez sau francez care a vorbit în engleză sau german care a vorbit în engleză, i-ar fi spus. Dacă la noi în teatru se doreşte, cum a spus o balerină de curând, că a fost visul ei să danseze acest rol, ar trebui să se înţeleagă că profesorii care predau acest rol în toate ţările, chiar dacă se duc în China sau în Japonia sau în America sau în Rusia, vorbesc în limba engleză. Este păcat că aud aceste lucruri.

Citiţi şi:

EXCLUSIV: Alina Cojocaru şi Johan Kobborg, interzişi în Operă

EXCLUSIV. Interviu cu Alina Cojocaru: La audiţii au venit 3 români şi 300 de balerini străini

EXCLUSIV. Alina Cojocaru: Protestatarilor de la Operă le este frică de schimbare

EXCLUSIV. Alina Cojocaru: Ne-au susţinut mulţi oameni, nu şi ministrul Culturii

EXCLUSIV. Alina Cojocaru: Mi-a fost teamă că se va termina aşa



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri