Exclusiv | Cum se ilustrau atentatele teroriste pe vremea Securității

Data publicării:
ter ok

În arhivele fostei Securităţii sunt zeci de documente ale Unităţii Speciale de Luptă Antiteroristă în care sunt prezentate atentatele teroriste de la acea vreme. Tehnologia de la acel moment nu permitea accesul la imagini de la faţa locului, iar primele fotografii ajungeau abia după câteva zile. Aşa că, ofiţerii USLA au apelat la graficieni. Aceştia aveau rolul de a ilustra incidentul pe baza relatărilor sau mărturiilor din ziarele locale.

Este o redare grafică a unor explozii care au avut loc la Teheran, un atentat terorist. Destul de schematic făcut, dar cu un talent grafic deosibit al desenatorului. Majoritatea schiţelor aveau şi scop educativ, să se tragă învăţăminte din desfăşurarea evenimentelor. Se precizează exact unde erau plasate bombele, în ce context s-a ajuns la situaţia respectivă”, explică Mădălin Hodor, conslier direcția investigații din CNSAS.

Complexitatea schiţelor diferă de la caz la caz. De exemplu, un avion deturnat pe ruta Ankara-Istanbul.

Este o realizare schematică, inclusiv cu o schiţă din interiorul avionului în momentul în care teoriştii încearcă să deturneze aeronava”, spune Mădălin Hodor.

Tentativa de asasinat din 1981 a preşedintelui american Ronald Regan a fost obiectul unor analize atente. În dosare se regăseşte cazul prezentat ca într-o revistă de benzi desenate. Poziționarea preşedintelui, a ofiţerilor de protecţie, a maşinilor, dar şi a atactorului au fost realizate în cel mai mic detaliu. Nicolae Ceauşescu a fost speriat şi de asasinarea preşedintelui Egiptului, Anwar Sadat, în timpul unei parade militare.

S-a ajuns, prin 1984, la desemnarea unei posibile ipoteze în care un tanc din coloana care defila prin faţa lui Nicolae Ceauşescu ar fi atentat la viaţa primului secretar. Un tanc din defilarea militară ar fi putut să iasă din coloană şi să-l atace pe preşedinte. În acest scop, sub tribuna oficială, la 23 august erau puşi doi luptători USLA cu un aruncător de grenade antitanc”, mai spune Mădălin Hodor.

Schiţele făcute de graficienii Unităţii Speciale de Luptă Antiteroristă erau analizate în sedinţe care aveau loc săptămânal. Unele dintre ele erau folosite pentru pregătirea noilor ofiţeri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri