Familia Regală. O căsătorie interzisă de Biserică

Data actualizării: Data publicării:
mihai1 602d4d650d

Momentul căsătoriei cu Regele Mihai a fost rememorat de Regina Ana după mai bine de 47 de ani. Majestatea Sa a povestit că părinţii au cerut o audienţă Papei. Refuzul a fost categoric, iar mariajul celor doi tineri i s-a datorat Regelui Paul al Greciei.

Regina Ana: „Nu l-am revăzut pe Rege până în luna mai a anului 1948. Atunci m-a întrebat dacă sunt pregătită să împart viaţa cu el, în exil... şi am răspuns: da.”

Regele Mihai: „Pe vremea aceea, lucrurile erau cam complicate pentru că dânsa este catolică, noi suntem ortodocşi şi căsătoriile acestea mixte pe vremea aceea. Eu trebuia să-mi iau un angajament cum că copiii trebuie să fie neapărat catolici. Or eu nu am putut să accept acest lucru, din cauza Constituţiei noastre din 1923. Mama mea, împreună cu viitoarea soacră, s-au dus chiar la Roma, să-l vadă pe Papă, să încerce să-i explice cum vin lucrurile, dar el a spus că nu se poate. Cu toate acestea, logodnica mea a acceptat, în aceste condiţii, să se căsătorească cu mine. Atunci a intervenit fratele mamei, Regele Paul al Greciei, care ne-a spus: dacă lucrurile stau aşa, veniţi la noi şi vă facem noi asta. Ceea ce s-a întâmplat.

Regina Ana: „Ne-am căsătorit pe 10 iunie, la Atena. Întrucât eram catolică, familia mea, de Bourbon, a hotărât că părinţii şi fraţii mei nu pot participa la nuntă. Dar unchii mei din Danemarca erau protestanţi şi unul dintre ei, Prinţul Eric al Danemarcei, m-a însoţit la Atena.”

Regele şi Regina s-au cunoscut pentru prima oară în Londra în 1947, cu ocazia căsătoriei principesei Elizabeth a II-a a Marii Britanii cu principele Philip, duce de Edinburgh.

Regele Mihai I i-a cerut mâna principesei Ana de Bourbon-Parma la numai o săptămână de la prima lor întâlnire. Devotamentul faţă de ţară, simţul datoriei şi sprijinul logodnicei sale l-au determinat pe rege să se întoarcă în România după încoronarea reginei Elisabeta.

În anii '40 Biserica Catolică avea reguli foarte stricte privind căsătoriile cu cei din alte religii. Principesa Ana de Bourbon Parma trebuia să obţină permisiunea Vaticanului pentru a se căsători cu Regele Mihai. Regina Mamă Elena şi mama Principesei au mers la Vatican, unde cererea lor a fost refuzată.

Căsătoria Regelui Mihai I şi a Reginei Ana a marcat şi începutul unui exil de 44 de ani. Nunta a avut loc pe 10 iunie 1948, în Grecia, la invitaţia regelui Pavlov şi a reginei Frederica ai Greciei.

La ceremonie au fost prezenţi, printre alţii, regina-mamă Elena a României, principele Erik al Danemarcei, unchiul reginei Ana, şi rude din partea familiilor de Hanovra şi Hesse. Regina Sofia a Spaniei şi regele Constantin al elenilor, prezenţi la nunta de diamant din 10 iunie 2008, au fost paji la nunta regelui şi reginei, la Atena.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri