Fără scannere la vămile extracomunitare ale României

Data actualizării: Data publicării:
vama

14 dintre cele 15 vămi aflate la graniţa extracomunitară a României au rămas fără scanerele care depistau ţigările şi marfa de contrabandă.

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât ţara noastră are cea mai lungă graniţă extracomunitară dintre toate statele membre ale Uniunii Europene, iar intrarea în spaţiul Shenghen este condiţionată de existenţa acestor aparate.

În acest moment, din cele 15 scanere pe care le avem la frontierele noncomunitare, funcţionează doar unul. Acestă situaţie am regăsit-o în luna iulie, când am fost numit vicepreşedinte ANAF, coordonator al Vămilor. Unul dintre motive ar putea fi desfiinţarea Autorităţii Naţionale a Vămilor. În momentul în care exista Autoritatea Naţională a Vămilor, procedurile de mentenanţă, de reparaţii şi de punere în funcţiune erau mult mai facile, mult mai uşoare, fiind o structură de sine stătătoare”, a declarat Dorel Fronea, vicepreşedinte ANAF, pentru Digi24.

Există totuşi o vamă în care funcţionează scanerul respectiv: vama Albița. Însă, scannerul din această vamă va fi mutat la cea din Stânca-Costești.

Fără aceste scannere, trecerea țigărilor, a drogurilor sau chiar a valutei se poate face mult mai ușor.

Citiți și România furată | Contrabanda cu țigări, o „gaură” de 8 miliarde de euro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri