Firma care a vândut spitalului Elias săpun dezinfectant plin cu bacterii are contracte cu 13 spitale din țară 

Data publicării:
dezinfectanti digi-1

Descoperirea a fost făcutp de medicii de la Spitalul Elias din Capitală, după ce au observat ca săpunul lichid pe care chirurgii îl foloseau înainte de a intra în operație era tulbure și au făcut niște teste.

„A fost un germene foarte agresiv. Apoi am luat la testat flacoane care nu erau începute, flacoane care erau în depozit, a crescut acelaşi lucru în mediile de cultură, apoi am luat toate flacoanele din sălile de operaţie, cu acelaşi dezinfectant”, a explicat Doina Dimulescu, managerul Spitalului Elias din București.

Bacteria Serratia, conținută de săpunul lichid dezinfectant, a fost descoperită și la doi pacienți de la Elias. Un copil și un bolnav de cancer.

„Abia după ce am găsit agentul patogen în săpun am făcut legătura, pentru că nu înţelegeam exact de unde provenea acel microb”, a adăugat managerul Spitalului Elias.

Medicii de la Elias au anunţat descoperirea lor Direcţiei de Sănătate Publică şi Ministerului Sănătăţii. Tot atunci, Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, declara la Digi24 că Ministerul Sănătăţii nu este o instituţie de intervenţie.

„Ministerul Sănătăţii este un organism de reglementare, nu este un organism care să ia măsuri în astfel de situaţii”, a spus Alexandru Rafila la acea vreme.

Ministerul Sănătăţii a dispus totuşi unele măsuri, după ce a identificat produsul şi în alte două spitale din ţară.

Direcţia de Sănătate Publică şi Institutul de Sănătate Publică au recoltat probele. Imediat ce s-a constatat acest fapt a fost interzisă această substanţă, e vorba de săpunul lichid. A fost anunţat producătorul şi a fost retras din orice unitate sanitară din România”, a explicat Nicolae Bănicioiu, pe atunci ministrul Sănătății.

Însă doar săpunul descoperit cu probleme a fost retras de la comercializare.

S-a aplicat sancțiune contravenționala și s-a emis decizie de suspendare a activitații de producție pentru sapunul lichid antibacterian, pâna la identificarea și remedierea deficiențelor. Totodată, Inspecția Sanitară de Stat a solicitat direcțiilor de sănătate publice județene să informeze unitațile sanitare să nu utilizeze acest produs biocid pentru cele trei loturi care erau incriminate. SC Romchim SRL a inițiat procedura de retragere a cantităților livrate începând din ianuarie 2014 și aflate pe stoc la data de 25 septembrie 2014 și de distrugere a acestora. Testarea probelor de săpun lichid antibacterian s-a realizat în cadrul Laboratorului acreditat, la acea dată pentru controlul de calitate, din INCDMI Cantacuzino”, a precizat Ministerul Sănătății pentru Digi24.

Deşi Ministerul a luat măsurile, producătorul s-a îndreptat împotriva spitalului.

„Din păcate, rezilierea contractului nu s-a putut face decât în instanță. Deci am obținut, cu decizie judecătorească dreptul de-a rezilia contractul. Și alte spitale din țară au avut această problemă și lucrurile s-au încheiat în felul în care firma aceea e și astăzi pe piață și contestă și astăzi contractele la dezinfectante”, a precizat Doina Dimulescu.

Practic, nicio măsura la nivel de autorități, care să vizeze schimbări legislative sau controale mai stricte.

„Un săpun contaminat ar fi trebuit să genereze o anchetă de proprietăți biochimice, pentru că nu poți să nu te gândești mai departe...un germene n-ar trebui să creasca într-un mediu în care exista un dezinfectant foarte concentrat”, a explicat managerul Spitalului Elias din Capitală.

Potrivit Gazetei Sporturilor, compania și-a luat măsuri de precauție, însă reprezentanții acesteia spun că unele informații au fost ascunse.

Discuţie Cornel Moldovan director executiv Romchim - jurnalist Gazeta Sporturilor

- Recunoaștem că am greșit și ne-am îmbunătățit tot procesul de fabricație a antisepticelor. Am încercat să depășim momentul deși a fost un scandal atunci. Știți, noi suntem o firmă mică, reprezentăm sub 1% din piața de dezinfectanți. Când Ministerul Sănătății a ordonat controlul, firmele mari au căzut testul și nimeni n-a luat măsuri.

- Ce test?

- Testele de sanitație din spitale și de la DSP-uri.

- De unde știți?

- Suntem noi mici, dar suntem și pe o piață mică.

- Ce produse ale firmelor mari au picat?

-  Nu vă pot spune asta. Dar datele există în documentele oficiale. Numai că nimeni n-a făcut nimic”

sursa: tolo.ro

1,8% este rata infecţiilor nosocomiale raportate de Spitalul Elias de la începutul anului. Mai crescută în secţiile cu risc, precum cea de ATI, 4%. Adică aproape de media europeană, 7%. Luna trecută, secţia a fost închisă timp de trei săptămâni pentru dezinfecţie totală.

După doi ani de judecată, tot luna trecută, unitatea sanitară a câştigat procesul intentat de firma Romchim.

Produsele companiei, inclusiv săpunul Maxil, sunt însă şi astăzi pe piaţă. Firma are contracte cu 13 spitale din România. Reprezentanţii companiei nu au putut fi contactaţi pentru un punct de vedere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri