GALERIE FOTO. Zi de recunoștință pentru soldații din Primul Război

Data publicării:
160828_comemorare_100_ani_01_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Zi de recunoştinţă pentru cei 330.000 de soldaţi români care au murit în Primul Război Mondial. Ceremonii emoţionante au fost astăzi la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol, Bucureşti. Copii şi nepoţi ai eroilor au povestit faptele de arme ale militarilor, regimentul de Gardă a dat onorul, iar în memoria lor au fost trase salve de tun. Ieri s-au împlinit 100 de ani de când România a intrat în Primul Război Mondial de partea Antantei, cu condiţia să îi fie recunoscute drepturile asupra Transilvaniei.

Salvele de tun trase în cinstea curajului celor care au luptat pentru România Mare i-au făcut să tresară pe veteranii de război invitaţi la ceremonie. Părinţii unora dintre ei plecau pe front acum 100 de ani, pe 27 august.

Războiul pentru mine a însemnat foarte multe deoarece părintele meu a fost cel care a luptat în Primul Război Mondial, a fost rănit şi decorat cu virtutatea militară pe care o port şi eu acuma pe piept,” spune gen. lt. Constantin Didulescu, prim-vicepreşedinte Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război.

La comemorările de astăzi au venit nepoţi şi strănepoţi ai celor 330.000 de soldaţi care au devenit eroi acum un secol.

Am venit, întâi şi de toate, să cinstesc memoria bunicilor mei. Au luptat, au făcut fapte de arme, iar unul a fost mutilat pe viaţă,” a spus un participant.

Și bunicul meu a fost decorat cu Crucea României în al doilea război. A fost cinci ani prizonier la ruşi,” a adăugat altul.

Preşedintele şi premierul şi-au arătat şi ei recunoştinţa pentru miltarii care au netezit cu preţul vieţii drumul României Mari.

Nu-i vom uita niciodată,” a declarat Klaus Iohannis, preşedintele României.

România Unită este răsplata pentru curajul unei armate miraculos ridicate din cenuşa înfrângerilor din 1916, care a ştiut să pornească din nou la luptă, susţinând prin forţa armelor şi curajul soldaţilor săi aspiraţiile legitime ale teritoriilor locuite de români,” a spus Dacian Cioloş, premierul României.

Ceremonia din Parcul Carol s-a încheiat cu moment de reculegere.

Foto: Facebook/Klaus Iohannis
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri