Grevă în administrația publică. Angajații încep activitatea o oră mai târziu

Data publicării:
greva

Aproximativ 30.000 de angajaţi din primării şi consilii judeţene, membri ai Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), au intrat în grevă pentru o oră, marţi, de la ora 8:00, timp în care nu va fi activitate în aceste instituţii, dar nici la ghişeele serviciilor publice, cu excepţia cazurilor de urgenţă.

Sindicaliştii susţin că personalul din administraţia publică locală „a fost vădit discriminat” în raport cu angajaţii din administraţia centrală, care au beneficiat de creşteri salariale de până la 70 la sută.

„Protestul va avea loc în toate primăriile şi consiliile judeţene din ţară. La nivel naţional vorbim despre aproximativ 30.000 de angajaţi care marţi vor protesta timp de o oră, la începutul programului de lucru. Astfel, nu va fi activitate în aceste instituţii, dar nici la ghişeele serviciilor publice, cu excepţia cazurilor de urgenţă. În cazul în care doleanţele noastre nu sunt respectate în totalitate sau măcar parţial, peste o săptămână vom organiza o grevă de o zi, iar peste două săptămâni începem grevă pe termen nelimitat”, a declarat preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie, Valer Suciu, potrivit News.ro.

Membrii de sindicat ai FNSA participă la prima formă de protest din calendarul acţiunilor organizate în urma declanşării conflictului colectiv de muncă la nivel naţional şi a faptului că, la întâlnirea din 27 iunie a reprezentanţilor Federaţiei cu ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice nu s-a ajuns la niciun consens în cadrul procedurii de conciliere, precizează FNSA.

Sindicaliştii susţin că, prin adoptarea OUG nr. 20/2016 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare, personalul care îşi desfăşoară activitatea în consiliile judeţene şi primăriile de pe întreg teritoriul ţării a fost vădit discriminat în raport cu angajaţii din administraţia centrală, care au beneficiat de creşteri salariale de până la 70 la sută.

"Guvernul României are obligaţia de a soluţiona urgent problemele majore cu care se confruntă salariaţii din administraţia publică locală din România, cu atât mai mult cu cât aceştia sunt şi rămân cea mai slab plătită şi discriminată categorie de salariaţi din sistemul bugetar", arată FNSA.

Sindicaliştii precizează că majoritatea angajaţilor din primării şi consilii judeţene au venituri salariale brute apropiate ca valoare sau chiar egale cu salariul minim brut pe economie (1.250 lei de la 1 mai 2016).

Revedicările FNSA sunt: acordarea normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală - acolo unde resursele bugetare permit acest lucru, acordarea voucherelor de vacanţă, majorarea cu 25 la sută a salariilor de bază ale funcţionarilor publici şi ale personalului contractual din administraţia publică locală, precum şi eliminarea în totalitate a Articolului 3 (1)(4) din OUG nr. 20/2016, care restrânge aplicarea ordonanţei la personalul din educaţie şi din sănătate.

Angajaţii membri ai FNSA anunţă grevă generală de o zi în 12 iulie şi grevă generală pe termen nelimitat încâpând cu 19 iulie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri