Guvernatorul BNR și-a dezvăluit salariul

Data publicării:
ISARESCU

Salariul de guvernator este de 9.495 de euro net lunar, plus indemnizația de conducere de 4105 euro. În total, 13.601 euro”, a anunțat Mugur Isărescu. 

Mugur Isărescu a luat decizia de a publica venitul după ce a fost acuzat de economistul Lucian Isar că a ieşit la pensie în anul 2014 însă deține în continuare funcția de șef al Băncii Centrale a României.

Informaţia a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale, Dan Suciu. „Da, s-a pensionat când a împlinit 65 de ani” a spus Suciu. Totuşi, purtătorul de cuvânt al BNR a precizat că „guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, nu și-a depus dosarul de pensie, deși putea să o facă din 2014. Prin urmare în acest moment nu încasează nici un fel de pensie”.

De altfel, astăzi, Mugur Isărescu a confirmat că nu a depus cerere de pensionare și că a continuat ca guvernator pe baza mandatului de la Parlament. „Nu mi s-a calculat, nu mi s-a stabilit și prin urmare nu am încasat pensie. Nu s-a cumulat pensia cu salariul”, a precizat el.

Lucia Isar susținea că Mugur Isărescu ar cumula în acest moment şi pensia şi salariul. Economistul afirma că, din cumulul pensiei cu salariul şi cu alte venituri obţinute în calitate de guvernator al BNR, Mugur Isărescu ar încasa lunar circa 40.000 de euro. 

Referitor la faptul că salariul guvernatorului nu apare în declaraţia de avere, oficialii BNR spun că acest lucru este legal. Agenţia Naţională de Integritate cunoaşte veniturile Guvernatorului şi primeşte fişele completate cu toate veniturile dar BNR are dreptul să nu le facă publice „ca urmare a unei prevederi din tratatul de aderare la Uniunea Europeană, care conferă anumite drepturi de independenţă.”

Câteva exemple de salarii ale altor guvernatori de bănci centrale (este vorba despre câștigurile dintr-un an - n.r.):

Marea Britanie – Mark Carney: 1.282.349 dolari SUA (pe primul loc)

Zona Euro - Mario Draghi (Banca Centrală Europeană): 437.061 dolari SUA

Germania - Jens Weidman: 494.202 dolari SUA

Italia - Ignazio Visco: 509.310 dolari SUA

US - Janet Yellen: 201.700 dolari SUA

Australia - Glenn Stevens: 1.010.436 dolari SUA

Japonia - Haruhiko Kuroda: 312.123 dolari SUA

Africa de Sud - Lesetja Kganyago: 330.542 dolari SUA

India - Raghuram Rajan 35.892 dolari SUA

(Obs. Sume valabile în 2014 și 2015, sintetizate de pe site-urile băncilor centrale)

( sursa - http://centralbanking.prod.incisive.pro.pugpig.com/2016/04/27/rajans-salary-makes-him-a-bargain-among-g20-governors/ )

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri