Guvernul reduce birocrația

Data publicării:
guv vas dincu 07 INQ Octav Ganea-1

Vasile Dîncu, vicepremier: „Statul e devenit obez. Avem foarte multe reglementări și prea multe instituții, unități care se transformă din furnizor de servicii în creator de reguli. Birocrația face statul ineficient. În ultimii ani am făcut o statistică, în cadrul studiilor de pregătire, peste nouă mii de reglementări importante privind relația statului cu cetățeanul, numai în cinci ani de zile. Sper să reușim în septembrie să avem un document care să fie în jur de 100 de măsuri de simplificare a administrației și o să fie accentul pe administrația locală.”

Guvernul are în plan luarea mai multor măsuri pentru reprofesionalizarea funcționarilor publici. Aceste vor fi luate într-o perioadă mai lungă de timp, până in 2020.

În primul rând se analizează introducerea examenului național drept criteriu unic pentru accesul la o funcție publică, totodată o parte din recrutarea funcționarilor publici să fie făcut informatic. Se intenționează și introducerea unor standarde de competență pentru funcțiile publice iar definitivarea acestor standarde ar trebui să se facă până la finalul anului 2019.

Se vor face schimbări și în ceea ce privește salarizarea funcționarilor publici, mai exact să nu fie o diferență mai mare de 30% între două funcții. Se va implementa și un registru electronic al tuturor funcțiilor publice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri