Incendiu în Baloteşti | Depozitele nu aveau autorizaţie ISU. Prima reacție a proprietarului

Data actualizării: Data publicării:
170627_INCENDIU_BALOTESTI_11_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Un incendiu de proporţii a distrus două depozite din localitatea Baloteşti, din Ilfov: unul de mobilă şi celălalt de mase plastice. Flăcări uriaşe, de peste 10 metri, au mistuit în total o suprafaţă de 7.000 de metri pătraţi, iar fumul dens s-a văzut, de la kilometri distanţă. 16 autospeciale au fost trimise să stingă focul. Intervenţia militarilor a fost îngreunată de vântul puternic. Din fericire, nu au fost victime, dar asta, printr-un noroc. Firma, care are 500 de angajați, nu avea autorizații ISU.

ACTUALIZARE 12:00 Incendiul de la Baloteşti nu a fost încă stins la 17 ore de la momentul în care a izbucnit. Depozitele nu aveau autorizaţie de securitate de la ISU, iar proprietarul fusese amendat de mai multe ori şi fusese somat să intre în legalitate. Pompierii au reuşit, miercuri, să pătrundă printre ruinele uneia dintre clădiri.

De la miezul nopţii şi până în prezent, opt autospeciale au rămas în zonă. Pompierii vor încerca să pătrundă cu utilaje ca să îndepărteze resturile de construcţii arse.

Pompierii au făcut două controale în ultimul an la fabrică, iar patronul a fost amendat de fiecare dată din cauza deficienţelor găsite. Valoarea sancţiunilor: 33.000 de lei.

În fabrică erau angajaţi peste 500 de oameni.

Muncitorii au venit la serviciu în această dimineaţă, sperând că nu totul s-a făcut scrum.

- Din conducerea dumneavoastră e cineva aici?

- Conducerea a plecat.

- Dar ştiaţi că sunt materiale combustibile, mai multe depozitate, că lucraţi acolo practic?

- Haideţi să nu deschidem subiectul!

Incendiul a izbucnit marți seară, în jurul orei 19. Iniţial s-a aprins o singură hală, dar în scurt timp flăcările au ajuns şi la un al doilea depozit aflat în apropiere. Fumul negru şi gros s-a văzut de la aproape 20 de kilometri depărtare. Un complex de agrement, aflat în aropiere, a fost evacuat. În total, incendiul a afectat 7.000 de metri pătraţi.

ACTUALIZARE 11:45 Firma căreia îi aparțineau cele două depozite, Prestige Mob SRL, deținută de omul de afaceri turc Ali Avci, a transmis presei o primă reacție, în care spune, printre altele, că are 500 de angajați și nu are probleme financiare:

ACTUALIZARE 11:32 Primele imagini din interiorul depozitelor arse arată proporțiile dezastrului (vezi video mai sus)

 

ACTUALIZARE ORA 9:00 Fabrica de mobilă din Baloteşti unde a izbucnit un incendiu imens ieri seară a fost amendată de ISU, recent, în urma unui control. Pompierii sunt de aproape 14 ore acolo şi continuă intervenţia. În acest moment incendiul este ţinut sub control şi nu există niciun pericol pentru locuitorii din zonă.

Depozitele care au ars se încadrau în categoria „construcţii”, ceea ce înseamnă că era nevoie de parcurgerea etapei de avizare şi de autorizare, lucru care nu s-a întâmplat, a explicat Daniel Vasile, purtător de cuvânt al ISU București. În ultimii ani s-au efectuat mai multe controale, iar ultimul a avut loc în urmă cu un an, când inspectorii au constatat mai multe deficiențe și au și dat, de altfel, o amendă de 17.500 de lei.

„După sancţiune, a fost notificat detaşamentul de pompieri de la Otopeni şi s-a semnalat că aici este o stare pontențial generatoare de pericol, motiv pentru care detaşamentul Otopeni a efectuat o recunoaştere în teren pentru identificarea vulnerabilităților acestor hale, prilej cu care au constatat şi alte probleme care ar putea apărea pe durata unui incendiu”, a explicat purtătorul de cuvânt al ISU. „În 2017 a fost reluată acţiunea de control şi în data de 30 martie a fost efect un nou control, au fost identificate 17 deficiențe, care au fost sancţionate cu amendă de 15.500 lei”, a precizat Daniel Vasile. 

El a enumerat printre deficiențele constatate lipsa autorizației de securitate la incendiu, faptul că nu se asigura separarea corespunzătoare între depozite, construcţia nu este echipată şi dotată cu mijloace tehnice de apărare împotriva incendiilor, nu sunt sisteme de detecţie pentru incendiu, dar nici de stingere a incendiului, erau depozitate mai multe materiale combustibile decât necesarul fluxului tehnologic.

În ciuda celor două amenzi, în cuantum de 15.500 şi respectiv 17.500 lei, nu s-au luat niciun fel de măsuri de remediere, fapt ce a condus la evenimentul care a avut loc seara trecută, a declarat Daniel Vasile.

Pompierii estimează că vor reuși lichidarea incendiului în următoarele ore.  „Urmează o etapă importantă, de a pătrunde în interior, de a dărâma pereții halei, de a verifica focarele, de a îndepărta materialele pentru construcții”, a spus Daniel Vasile.  La fața locului mai sunt cinci autospeciale de stingere și o autoscară, iar intervenția decurge cu prudență, pentru că 70-80 la sută din suprafața afectată e deja prăbușită și mai există un risc pentru pompieri.


ACTUALIZARE ORA 8:00 Pompierii sunt de aproape 13 ore la Baloteşti şi vor mai sta acolo, cel probabil, întreaga zi. Cele două depozite care au luat foc ieri seară ard în continuare. Structura de rezistenţă a halelor s-a prăbuşit şi a prins dedesubt tone de materiale, unele dintre ele periculoase. Reprezentanţii ISU spun totuşi că a fost depăşit momentul de criză şi că situaţia este sub control după ce, aseară, flăcările ajunseseră la 15 metri înălţime, iar coloana de fum negru se vedea din centrul Bucureştiului.

Cele două depozite care ard aparţin unei fabrici de mobilă. Incendiul s-a întins pe 7.000 de metri pătraţi şi a ajuns şi la un garaj în care se aflau vehicule de transport în comun. Cel puțin șapte autobuze de dimensiuni mai mici au ars.

ACTUALIZARE MIERCURI, ORA 7:00 Incendiul nu a fost stins nici după 12 ore, dar este sub control. Purtătorul de cuvânt al ISU București, Daniel Vasile, a declarat la Digi24 că s-a prăbușit structura de rezistență a uneia dintre clădiri și de aceea pompierii nu au putut pătrunde înăuntru. S-a acționat însă toată noaptea pentru stingerea incendiului. Purtătorul de cuvânt a dat asigurări că pentru locuitorii din zonă nu există niciun pericol cu excepția unui disconfort cauzat de fum. Deocamdată nu s-au stabilit cauzele incendiului.

ACTUALIZARE 00.15. „Conform procedurilor în vigoare, Agenția Națională pentru Protecția Mediului a deplasat, la fața locului, un auto-laborator care, în prezent, prelevează probe pentru a determina compușii chimici care se regăsesc în norul de fum, precum și concentrația acestora. Măsurătorile auto-laboratorului vor continua până ce incendiul va fi stins în întregime.

Din datele prelevate până în acest moment nu există depăşiri la indicatorii măsuraţi. Din evaluarea concentraţiilor de poluanţi măsuraţi la staţia de măsurare fixă a calităţii aerului (partea Reţelei Naţionale de Monitorizare a Calităţii Aerului) amplasată în Baloteşti NU s-au identificat variaţii ale concentraţiilor faţă de normal pentru niciunul dintre poluanţii măsuraţi.

Garda Naţională de Mediu este şi ea prezentă la faţa locului şi monitorizează situaţia.

De asemenea, având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie privind evoluția norului de fum din zona Balotești, se apreciază că în cursul nopții de marți spre miercuri (27/28 iunie), având în vedere circulația aerului, norul va avea avea o tendință de dispersie deasupra zonei de focar și de ușoară deplasare către vest – sud-vest.

Începând de miercuri dimineață (28 iunie), circulația aerului, mai ales în straturile superioare ale atmosferei, se va intensifica din sector sudic, astfel că tendința de deplasare a norului de fum va fi către nord, odată cu dispersia acestuia.

În prima parte a nopții de marți spre miercuri (27/28 iunie), în zona Balotești vor fi nori de natură convectivă ce pot determina modificări de scurtă durată în direcția și intensitatea vântului, dar și ploi cu caracter de aversă”, a comunicat Ministerul Mediului.

ACTUALIZARE 23.40. "Dispozitivul de intervenţie a fost redimensionat. Au fost retrase o parte din autospeciale. Mai sunt 8 şi autoscările. Înseamnă că şi flăcările şi-au redus din intensitate, pe unele porţiuni ale halei, dar în zona laterală, unde nu se poate pătrunde cu autospeciale, se mai văd flăcări, dar şi intensitatea e în scădere. Va fi o intervenţie de lungă durată şi sunt şanse destul de scăzute ca, până dimineaţă, incendiul să fie stins", a declarat la Digi24 Daniel Vasile, purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti.

ACTUALIZARE 23.00. "Incendiul de la Baloteşti este localizat şi în acest moment se lucrează pentru lichidarea lui. În prezent, nu mai există risc de extindere şi nu se mai ia în calcul varianta evacuării populaţiei din jur", a declarat Arafat.

Secretarul de stat în MAI a mai spus că, în aceste condiţii, o parte din echipajele de pompieri aflate la locul incendiului vor fi retrase.

 

ACTUALIZARE 22.40. Inspectorul şef al Gărzii de Mediu Ilfov, Emil Grigore, a dat asigurări că nu există substanţe periculoase degajate în urma incendiului. El a precizat că în privinţa poluării nu sunt probleme majore pentru sănătatea populaţiei.

"Aşteptăm buletinele de analize şi vom vedea exact, dar deocamdată pot să spun că în interior nu sunt substanţe periculoase şi că nu sunt probleme majore pentru sănătate", a spus inspectorul şef al Gărzii de Mediu.

ACTUALIZARE 20.45. „Din cauza modului de propagare a fumului, am decis retragerea pompierilor la o distanţă de siguranţă.

Avem estimarea că suprafaţa afectată trece de 5.000 - 7000 mp, reprezentând suprafaţa celor două hale.

Sunt 16 autospeciale de stingere la faţa locului şi alte câteva în deplasare.

Locatarii din zonă să închidă uşile şi ferestrele pentru evitarea fumului! Se verifică nivelul de toxicitate în zona de manifestare a incendiului şi în apropiere”, a declarat Daniel Vasile.

ACTUALIZARE 20.15. Una dintre hale este distrusă în totalitate. Se aud explozii succesive ale recipientelor sub presiune, aflate în interior, a declarat la Digi24 Daniel Vasile, purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti.

"Vom analiza dacă este un pericol iminent pentru persoanele din zonă. Au existat persoane în interior, una a fost evacuată, probabil din departamentul administrativ, care a încercat în primă fază să stingă incendiul.", a spus Daniel Vasile.

ACTUALIZARE 20.05. Intervenţia este dificilă. Intervin 10 maşini ale ISU care încearcă să limiteze extinderea flăcărilor, a declarat la Digi24 Raed Arafat.

Nu sunt victime în cele două depozite, a adăugat Arafat.

Primii pompierii care au ajuns la faţa locului spuneau că fumul este foarte dens şi că nu s-au putut apropia foarte mult. Intervenţia se face de o distanţă considerabilă.

Fumul se vede din zona Arcului de Triumf, care se află la o distanţă de 17 - 18 km faţă de zona incendiului. 

Zona afectată este formată din mai multe depozite. Locuinţele cele mai apropiate sunt la 400 - 500 de metri.

Traficul aerian nu este afectat, a precizat purtătorul de cuvânt al Aeroportului Otopeni, aflat în apropiere. Traficul rutier în zonă este, însă, afectat.

ACTUALIZARE 19.55. Încă un depozit a luat foc. Astfel, ard un depozit de mobilă şi unul de mase plastice.

Iniţial, pompierii anunţau că este posibil ca focul să se extindă spre depozitele din zonă.

În prezent, focul a cuprins o suprafaţă de 3.000 de metri pătraţi.

Şapte autospeciale ale pompierilor şi două autoscări sunt la faţa locului.

Flăcările depăşesc 15 – 20 de metri, iar fumul se vede din zona Arcului de Triumf.

Incendiul a izbucnit în jurul orei 19.15, la intrarea în localitatea Baloteşti. Din primele informaţii, arde un depozit de mobilă, suprafaţa afectată fiind de aproximativ 1.000 de metri pătraţi.

incendiu Balotesti 5 270617
incendiu Balotesti 5 270617

GALERIE FOTO - WhatsApp

ISU a trimis primele cinci autospeciale pentru a încerca să izoleze flăcările. Nu sunt informaţii că ar fi persoane surprinse în interiorul clădirii.

FOTO INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri