Invazie de ţânţari pe litoral, după ce au fost cheltuite două milioane de lei

Data publicării:
dezinsectie tantari

Distracţia la mare s-a terminat la spital pentru o bunică şi nepotul ei. Copilul de patru ani şi jumătate a ajuns la urgenţă din cauza ciupiturilor de ţânţari.

Medicii din Constanţa spun că numai în ultimele cinci zile au îngrijit 15 copii cu înţepături de ţânţari şi păianjeni.

Primarul susţine că a sesizat firma care se ocupă de dezinsecţia în oraş şi a ameninţat că nu va mai da bani. Până atunci a găsit o soluţie: turiştii să-şi cumpere creme.

Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanţa: „Recomandăm populaţiei să folosească creme şi sprayuri reperente”.

Primăria a alocat 2 milioane de lei pentru 2016, dar până acum s-au cheltuit aproape 400.000 de lei.

În timp ce firma de dezinsecţie dă vina pe vreme, specialiştii spun că substanţele nu sunt eficiente.

Cristina Linte, purtătorul de cuvânt al DSV Constanţa: „Se folosesc tot timpul aceleaşi substanţe şi aceştia în timp au devenit imuni. Aceste soluţii utilizate pentru dezinsecţia insectelor trebuie să fie reîmprospătate”.

Valentin Olteanu, responsabilul firmei de dezinsecţie: „A fost o perioadă de o lună şi jumătate cu foarte multe ploi. Tot ce stropeam, în timpul ploilor se spălau. Dintr-o dată a apărut căldura, şi a dus la înmulţirea excesivă a acestor ţânţari. Să dispară ţânţarul de pe suprafaţa pământului nu avem cum”.

Firma de dezinsecţie din Constanţa are 20 de angajaţi şi a semnat contract cu primăria în 2009. Pe 25 de ani, 10 milioane de euro. După 2 ani însă primarul de atunci Radu Mazăre s-a răzgândit şi printr-un act adiţional a redus durata înţelegerii până la finalul anului 2017.

Maria Păun, directorul ALLCHIM CO SA: „Au fost oameni şi directori în primărie care n-au înţeles că nu pot să cumpăr o pompă pe care s-o folosesc 25 de ani, şi că ăsta are o durată de viaţă de funcţionare de 5, 7, 8, şi aşa a ieşit 8 ani.”

Firma ALLCHIM era condusă de fiica unui fost şef SPP, generalul în rezervă, Mihai Florian Şucată. Presa locală a speculat că înţelegerea a fost rezultatul unei vechi prietenii dintre edil şi general. Mihai Şucată a condus Institutul de Marină din Constanța, în perioada în care Radu Mazăre ar fi fost student.

Firma ALLCHIM este pe piaţă din 1999 şi a acoperit în decursul timpului peste 50 de domenii: de la agricultură la salubritate, comerţ şi chiar distrugerea clădirilor.

În 2008 societatea a primit licenţă pentru dezinsecție și deratizare. Un an mai târziu primea şi primul contract mare...cu Primăria Constanţa. S-a extins apoi şi în Bucureşti, unde face deratizare la metrou.

Firma care are contractul de dezinsecţie cu Primăria din Constanţa a parafat, în 2015, o colaborare pentru doi ani şi cu Metrorex. Valoarea înţelegerii - 1,3 milioane de euro.

La adresa notată de firmă la Registrul Comerţului reporterii Digi24 nu au găsit pe nimeni.

Şi la adresa ce apare pe site-ul societăţii aceeaşi situaţie.

Nu doar domeniile de activitate s-au schimbat la firmă, dar şi acţionarii. În 2002, firma era deţinută de mai mulţi oameni de afaceri. Un an mai târziu apar în schemă şi doi membri ai familiei Şucată, generalul SPP, Mihai Florian şi soţia acestuia. În 2004, Mihai Şucată îi cedează acţiunile fiicei lui, Oana. În 2008 Oana Şucată primeşte acelaşi cadou şi de la mama ei.

De atunci, cei doi, tată şi fiică şi-au pasat, de la unul la altul, portofoliul deţinut în firmă şi în paralel cumpără participaţii de la alţi acţionari ai societăţii. Aşa se face că, în 2013, Oana Şucată, care se căsătoreşte între timp şi îşi schimbă numele în Bajdechi, deţine 91 la sută din acţiuni.

Dar, la scurt timp i le predă tatălui ei pentru că în 2014 Oana Bajdechi apare ca funcționar la Ambasada României la Baku, potrivit declarației de avere de pe site-ul MAE.

Schimbul are loc din nou la începutul acestui an când generalul îi dă iar frâiele afacerii fetei lui.

Oana Bajdechi şi-a făcut intrarea în lumea afacerilor la 18 ani când s-a asociat într-o firmă din Motru, Gorj, cu prieteni ai tatălui ei. Tânăra, acum în vârstă de 30 de ani, a avut acţiuni în alte 8 societăţi din domeniul mineritului sau a activităţilor recreative.

Mihai-Florian Şucată a fost până în 1998 colonel SPP. S-a retras după ce numele lui a apărut în scandalul "Ţigareta 2". În 2000 este readus în Serviciul de Protecție și Pază de Ion Iliescu şi doi ani mai târziu ajunge general de brigadă cu o stea. În 2005, când avea două stele şi era şeful Corpului de Control al SPP a fost trecut în rezervă de preşedintele de atunci, Traian Băsescu.

Din 2006 a fost angajat de Victor Hrebenciuc consilier parlamentar la Camera Deputaţilor.

Timp de două zile reporterii Digi24 au încercat să ia legătura cu Mihai Şucată şi cu fiica sa Oana Bajdechi pentru a comenta situaţia de la malul mării. Nu au fost de găsit.

Evoluţia acţionariatului firmei SC ALLCHIM CO SA

2002: - 5 oameni de afaceri - 92%

- alte persoane - 8%

2003: - Şucată Mihai - 49,6%

- Şucată Mihaela - 0,4%

- Ducu Dumitru - 49,2%

- Ducu Ecaterina - 0,4%

- Marinaş Elena - 0,4%

2004: - Şucată Oana - 49,6%

- Şucată Mihaela - 0,4%

- Ducu Dumitru - 49,2%

- Ducu Ecaterina - 0,4%

- Marinaş Elena - 0,4%

2008: - Şucată Oana - 50%

- Ducu Dumitru - 49,2%

- Ducu Ecaterina - 0,4%

- Marinaş Elena - 0,4%

2013: - Şucată Oana - 91%

- Păun Maria - 5%

- Pocovnicu Ioana - 4%

2014: - Bajdechi Oana - 91%

- Păun Maria - 5%

- Pocovnicu Ioana - 4%

2016: - Şucată Mihai - 91%

- Păun Monica - 5%

- Pocovnicu Simona - 4%

februarie 2016: - Bajdechi Oana - 91%

- Păun Monica - 5%

- Pocovnicu Simona - 4%

Firmele Oanei Bajdechi (fostă Şucată)

- SC GOLDTRANS SA

- SC ROMSTATE SA

- ITUC INDUSTRY SA

- OANA DESIGN

- SC LORFA SRL

- GAMMA CONSTRUCT SRL

- ALFA CONSTRUCT SRL

- SC ALLCHIM PREST SERV SA

- SC ALLCHIM CO SA

Cariera militară a lui Mihai-Florian Şucată

1990 - şeful Institutului de Marină Militară din Constanţa

1998 - colonel în Serviciul de Protecţie şi Pază, retras

2000 - readus în Serviciul de Protecție și Pază

2002 - general de brigadă cu o stea în cadrul SPP

         - şeful Corpului de Control al SPP

2005 - general de brigadă cu două stele, trecut în rezervă

2006 - consilier parlamentar la Camera Deputaţilor

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri