Klaus Iohannis, la deschiderea Comandamentului NATO: România va rămâne un aliat credibil şi un pilon de securitate în regiune

Data publicării:
klaus

„Practic, România și-a îndeplinit integral și la termenele stabilite obiectivele asumate, în concordanță cu nivelul de ambiție al Alianței și cu măsurile adoptate în 2014, la Summitul din Marea Britanie, ceea ce demonstrează că suntem un aliat credibil. O dovadă în acest sens este şi faptul că am crescut cheltuielile pentru apărare și o vom face în continuare până la atingerea nivelului de 2% din PIB anul viitor. După cum cunoașteți, structurile NATO de comandament din România - Unitatea NATO pentru integrarea forțelor și Comandamentul Multinațional de Divizie - au un rol major în cadrul eforturilor de îmbunătățire a capacității Alianței de a răspunde cu succes provocărilor prezente, dar și viitoare. Ele facilitează dislocarea forțelor Aliate în regiune, în sprijinul apărării colective, prin asigurarea conexiunii vitale între forțele NATO și cele naționale, inclusiv prin planificarea și conducerea de exerciții multinaționale și alte forme de pregătire în comun”, a mai spus președintele.

În discursul său, Klaus Iohannis s-a referit și la inaugurarea scutului antirachetă de la Deveselu. „Vreau să reamintesc că sistemul Aegis Ashore din România nu este îndreptat împotriva niciunui stat, având strict rol defensiv, dar constituie o asigurare a apărării României şi a Aliaților europeni împotriva unor potențiale amenințări.

România își asumă în continuare să fie un furnizor de securitate în regiune, un aliat predictibil și un pol de stabilitate la extremitatea estică a spaţiului euroatlantic care, din păcate, este supus provocărilor şi ameninţărilor. Singurele variante viabile de soluţionare rămân cele politice, nu cele militare, iar solidaritatea Aliată rămâne factorul esenţial al stabilităţii şi securităţii euroatlantice.

Le mulțumesc tuturor celor implicați în realizarea nivelului de operaționalizare declarat astăzi pentru tot ceea ce fac în a asigura securitatea României, în conformitate cu obiectivele stabilite prin Strategia Naţională de Apărare a Țării. România este și va rămâne un aliat credibil şi un pilon de stabilitate şi securitate în regiune”, a subliniat șeful statului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri